ΚΟΣΜΟΣ

Το νέο πλαφόν αποδοχής προσφύγων στην Αυστρία θα έχει ξεπεραστεί «πριν το καλοκαίρι»

Το νέο πλαφόν αποδοχής προσφύγων στην Αυστρία θα έχει ξεπεραστεί «πριν το καλοκαίρι»

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θέλει να μειώσει σε 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα υποδεχθεί το 2016, εκτίμησε σήμερα ότι ο αριθμός αυτός πιθανόν θα έχει καλυφθεί «πριν από το καλοκαίρι».

«Θα σταματήσουμε φέτος στους 37.500 αιτούντες άσυλο» έναν αριθμό που «σύμφωνα με τις προβλέψεις», θα έχει συμπληρωθεί «πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Η Αυστρία καλείται τώρα να εξετάσει τη λύση που θα πρέπει να δώσει αμέσως μετά, δηλαδή «εάν θα πρέπει να υποδεχθούμε περισσότερους αιτούντες άσυλο πέραν του ορίου, ή εάν θα τους επαναπροωθούμε άμεσα στα σύνορα, σε γειτονικές ασφαλείς χώρες», συνέχισε η ίδια.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα το πρόβλημα του δικαιώματος του ασύλου. Αυτό που ζούμε σήμερα δε σχετίζεται με την αναζήτηση προστασίας, αλλά με την αναζήτηση της πιο ελκυστικής οικονομικά χώρας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», υποστήριξε η Μικλ-Λάιτνερ.

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα υποδεχθεί η χώρα το 2016 σε 37.500, έναν αριθμό υποδιπλάσιο των 90.000 που κατέγραψε πέρυσι.

«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε όλους τους αιτούντες άσυλο στην Αυστρία», είπε ο Αυστριακός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, παρουσιάζοντας αυτόν τον «ενδεικτικό» αριθμό στον οποίο κατέληξε η κυβέρνηση συνασπισμού στη Βιέννη.

Η ανακοίνωση της Βιέννης ελάχιστα εκτιμήθηκε στο Βερολίνο. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι «του κόπηκε η ανάσα» όταν άκουσε πως η απόφαση αυτή «δεν ελήφθη σε συντονισμό» με το Βερολίνο.

Προχθές Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι η μονομερής αυτή κίνηση αποτελούσε έκκληση της Βιέννης προς τις Βρυξέλλες προκειμένου να αφυπνιστούν.