ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Καταστροφική η πολιτική «yes men» της κυβέρνησης

Προσφυγικό: Καταστροφική η πολιτική «yes men» της κυβέρνησης

Η Ευρώπη πιέζει για περισσότερες αποθήκες προσφύγων και μεταναστών στην εξαθλιωμένη οικονομικά χώρα μας. Ως μία ύστατη προσπάθεια να μην τεθεί εκτός Σένγκεν, η Ελλάδα ενεργοποιεί ακόμη και τον Στρατό για να τελειώνει η ιστορία με τα Hotspots. Αλλά, τι κρύβεται από πίσω;

ΕΝΩ Η ΜΠΑΛΑ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!

Η Γερμανία υπολογίζει τη θεαματική αύξηση του εργατικού της δυναμικού ενώ η Βρετανία εκβιάζει με δημοψήφισμα για την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ, ενώ η V4 ετοιμάζει έκτακτη Σύνοδο, η Τουρκία εκβιάζει για περισσότερα χρήματα και η Ελλάδα θρηνεί για τα παιδιά που βουλιάζουν στο Αιγαίο...

Δριμύς αναμένεται ο Φεβρουάριος για τη χώρα μας σε ότι αφορά στη διαχείριση του προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης.

Πολλοί από τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζουν το πολιτικό τους μέλλον εξαιτίας της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Η Ευρώπη συρρικνώνεται επικίνδυνα εξαιτίας του τρομακτικού δημογραφικού προβλήματος και της έλλειψης φθηνού εργατικού δυναμικού.

Το πόσο ακόμη θα αντέξει η ΕΕ., αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, όπως τουλάχιστον εκτιμούν διεθνείς αναλυτές.

Τον περασμένο Νοέμβριο ένα άρθρο του Γερμανικού περιοδικού Contra Magazin ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η αύξηση του δημόσιου χρέους, η δημογραφική καταστροφή, η απομάκρυνση από τις οικογενειακές αξίες, η ανεργία και η δικτατορία των Βρυξελλών κλονίζει συθέμελα την πίστη των ανθρώπων για ένα καλύτερο μέλλον, από τη Λισαβόνα στο Βερολίνο και από την Στοκχόλμη προς την Αθήνα».

Την Τετάρτη (26/01/2016) στην Μπρατισλάβα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα συναντήθηκε με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ρόμπερτ Φίκο για να συζητήσουν όλα τα σενάρια κινδύνου που διέρχεται η ΕΕ και φυσικά η Ζώνη του Σένγκεν. Μετά από εκείνη την συνάντηση, ο Σομπότκα ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις 15 Φεβρουαρίου, της ομάδας Visegard (V4) η οποία αποτελείται από την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Σλοβακία.

Ο Σομπότκα δήλωσε πως: «Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει την ικανότητά της να λύσει το πρόβλημα της μεταναστευτικής κρίσης. Δεν παίζεται μόνον το μέλλον της Σένγκεν, αλλά το μέλλον όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Τουρκία, δήλωσε πως: «Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την προστασία των συνόρων Σένγκεν ακόμα...»

Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Φίκο υποστήριξε πως: «Θεωρούμε την Σένγκεν ένας από τους πολυτιμότερους θησαυρούς που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κίνδυνος να μείνουν «μόνον ερείπια» και η... «απομόνωση» της Μέρκελ.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους της Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: «Μαζί με την 'Ανγκελα Μέρκελ βλέπουμε τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει τον εαυτό της και να μείνουν μόνο ερείπια, σαν και εκείνα του πολιτισμού των Μάγια».

Διαβάστε, όμως, τι λέει στη συνέχεια και τι διαφαίνεται για τις σχέσεις και τις «λυκοφιλίες» μεταξύ ηγετών, που αναπτύχθηκαν στην άλλοτε ισχυρή ΕΕ:

«Αν κάποιος, για παράδειγμα, αναζητά μια ευρωπαϊκή στρατηγική για να λύσει το πρόβλημα των προσφύγων, δεν είναι αρκετό η 'Ανγκελα να τηλεφωνεί στον Φρανσουά και στην συνέχεια στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εγώ να τα μαθαίνω όλα μετά , από τον Τύπο».

Η Γερμανία δείχνει να εγκλωβίζεται σε ένα καταστροφικό μοντέλο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι πολέμιοι της ισχυρής Κυρίας Άγκελα Μέρκελ. Μέχρι το επόμενο βήμα της μήπως;

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία: Ο πληθυσμός της Γερμανίας εκτοξεύθηκε στα 81,9 εκατομμύρια το 2015 έναντι των 81,2 εκατ., που είχαν καταγραφεί το 2014. Αύξηση ρεκόρ μετά το 1992 οπότε η χώρα είχε υποδεχθεί ένα μεγάλο κύμα αιτούντων άσυλο εξαιτίας του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.

Θέλει να δεχθεί άλλους πρόσφυγες και μετανάστες η Γερμανία ή τώρα που «βελτίωσε» το πρόβλημά της με το εργατικό δυναμικό, αποφάσισε να γυρίσει τους δείκτες του... ρολογιού πάλι προς όφελός της και σε βάρος των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ., ανάμεσά τους και η Ελλάδα;

Και πώς η Γερμανία γυρίζει το... «παιχνίδι»;

Με το λεγόμενο «δεύτερο πακέτο ασύλου» που συμφωνήθηκε αρχικά μεταξύ: CDU (Χριστιανοδημοκρατικοί), CSU (Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας) και SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα).

Τι περιλαμβάνει;

Για τις οικογένειες όσων αιτούνται άσυλο «που δεν αντιμετωπίζουν προσωπική δίωξη» στις χώρες προέλευσης τους, καθιερώνεται περίοδος αναμονής δύο ετών. Το μέτρο αυτό επηρεάζει σχεδόν το 20% των Σύριων που έχουν φθάσει στη Γερμανία από τον Σεπτέμβριο του 2015. Επιπρόσθετα, η συμφωνία προβλέπει ειδικό καθεστώς προστασίας για αιτούντες άσυλο από την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία. Μολονότι οι χώρες αυτές δεν πλήττονται άμεσα από πολεμικές συρράξεις, στους αιτούντες άσυλο από αυτές θα εφαρμόζεται «επικουρική προστασία», δεδομένου ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν πρόσφυγες στη βάση της Σύμβασης της Γενεύης. Σημειωτέον ότι οι αιτούντες άσυλο που λαμβάνουν τελικά «επικουρική προστασία» παίρνουν άδεια παραμονής για έναν χρόνο. Για τους Σύριους η ίδια άδεια ανέρχεται σε τρία χρόνια. (Πηγή: DW).

Τον Νοέμβριο του 2015 από το Βερολίνο (26η Επέτειος από την Πτώση του Βερολίνου) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωνε μεταξύ άλλων: Πράγματι, το εάν η Ευρώπη επιβιώσει ως μια ήπειρος της ελευθερίας, του κανόνα δικαίου, του σεβασμού του ατόμου και της ασφάλειας των κατοίκων της, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους Γερμανούς».

Όμως, η Γερμανία -την ώρα που τίθεται εν αμφιβόλω το δικαίωμα της Ελλάδας να φιγουράρει στη Ζώνη Σένγκεν - έχει αυξήσει δραματικά τους συνοριακούς της ελέγχους. Σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρχουν πια έντονες αντιδράσεις.

Η Deutsche Welle μεταδίδει πως: ο διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Μάρτιν Βάνσλεμπεν εκτιμά ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση στα σύνορα, η πολύωρη αναμονή και η εντεινόμενη γραφειοκρατία ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές μέχρι και δέκα δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στη γερμανική οικονομία.

Δημοψήφισμα Κάμερον: Να μείνουμε ή να φύγουμε από την ΕΕ;

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Βρετανία με θέμα την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.

Απειλή ή μέτρο πίεσης απέναντι στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ - βλέπε κυρίως Γερμανία και Γαλλία - δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία όσο η πολιτική στρατηγική.

«Η πολιτική μου είναι να διεξάγω μια επαναδιαπραγμάτευση και ένα δημοψήφισμα και να συμμορφωθώ με αυτά που λένε οι Βρετανοί πολίτες», δήλωσε στο BBC την Κυριακή (10/01/2016) ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Φυσικά, μεσολαβεί μία κρίσιμη Σύνοδος στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (10/02/2016) από την οποία θα κριθεί τελικά το τι θα κάνει ο Κάμερον καθώς όπως δήλωσε: «Θα ήθελα μια συμφωνία τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια να ακολουθούσε ένα δημοψήφισμα. Η ψηφοφορία θα μπορούσε να λάβει χώρα αργότερα εάν δεν επιτευχθεί καμία συμφωνία».

Τι ζητά ο Κάμερον;

-Το ευρώ να μην είναι το μόνο επίσημο νόμισμα της ΕΕ -Η ΕΕ πρέπει να επεκτείνει την ενιαία αγορά.

Για τους μετανάστες, ο Κάμερον ζητά από την ΕΕ:

Να επιτρέπεται η συμμετοχή τους σε συγκεκριμένα επιδόματα μόνον αφού παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τέσσερα χρόνια.

Γράφει ο Giles Merritt στο Europe's World για το πλαίσιο της ρεαλιστικής πρόκλησης του προσφυγικού - μεταναστευτικού: «Θα απορροφηθούν αρκετοί μετανάστες με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις του εργατικού δυναμικού σε μία γηράσκουσα Ευρώπη».

Ρoή Ειδήσεων