ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οκτώ δικηγόροι που προασπίζονται το κουρδικό ζήτημα συνελήφθησαν σε αστυνομική επιχείρηση

Τουρκία: Οκτώ δικηγόροι που προασπίζονται το κουρδικό ζήτημα συνελήφθησαν σε αστυνομική επιχείρηση

Οκτώ δικηγόροι, μέλη οργάνωσης υποστήριξης του κουρδικού ζητήματος, συνελήφθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη (16/3), τρεις ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα την οποία απέδωσαν οι αρχές στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

"Οκτώ από τους συναδέλφους μας συνελήφθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από την αστυνομία, η οποία δεν παρουσίασε καμιά αιτιολογία για το μέτρο αυτό", ανακοίνωσε η Ένωση Ελεύθερων Νομικών (ΟΗΟ), στο λογαριασμό της στο Twitter.

Η ένωση είχε καταθέσει μήνυση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για να ακυρωθεί η νομιμότητα των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε η Άγκυρα εναντίον προπυργίων Κούρδων στη νοτιοανατολική Ανατολία, όπου οι υποστηρικτές του ΡΚΚ "εξεγείρονται".

Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιούνται στον απόηχο των δηλώσεων του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ερντογάν ο οποίος μετά την πολύνεκρη επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας την Κυριακή τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του επαναπροσδιορισμού των τρομοκρατικών εγκλημάτων στην Τουρκία.

"Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός τρομοκράτη που κρατά όπλο και κάποιου που χρησιμοποιεί τη θέση του και ένα στυλό μέχρι του σημείου να στηρίζει την τρομοκρατία", δήλωσε ο Ερντογάν το βράδυ της Δευτέρας, είτε είναι πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι ή μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα το γεγονός ότι είναι τρομοκράτες", πρόσθεσε.

Η τουρκική δικαιοσύνη έθεσε υπό κράτηση χθες τρεις πανεπιστημιακούς με την κατηγορία της "προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας" γιατί υπέγραψαν αίτημα που καταγγέλλει τις βιαιότητες του στρατού στις επιχειρήσεις του εναντίον των κούρδων ανταρτών.

Η κουρδική σύγκρουση άρχισε ξανά τον περασμένο καλοκαίρι έπειτα από 2,5 χρόνια εκεχειρίας, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Άγκυρας και του ΡΚΚ που άρχισαν στα τέλη του 2012.

Η τουρκική κυβέρνηση που κατηγορείται από τους αντιπάλους για αυταρχική παρέκκλιση, έχει εντείνει τις δικαστικές διαδικασίες για "προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας" σε βάρος του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του Τύπου και των διανοουμένων.

Σχετικές ειδήσεις