ΚΟΣΜΟΣ

Παλμύρα: Σοκαριστικές εικόνες από τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές

Παλμύρα: Σοκαριστικές εικόνες από τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές

Οργή και θλίψη προκαλούν οι εικόνες που έρχονται στο «φως» από την αρχαία πόλη της Παλμύρας, που ανακαταλήφθηκε από τον συριακό στρατό – Χιλιάδες αρχαία μνημεία κείτονται κατεστραμμένα στο πάτωμα - Ο γγ του ΟΗΕ χαιρετίζει την επανάκτηση της πόλης

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ - ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Συγκλονίζουν οι πρώτες φωτογραφίες από την ανακατάληψη της αρχαίας Παλμύρας από τον στρατό του Άσαντ. Τα καταστραμμένα αρχαία μνημεία στο μουσείο της πόλης καταδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι εικόνες που δημοσίευσαν τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης μέσα από το μουσείο, αλλά και από το 2000 ετών αμφιθέατρο προκαλούν ντροπή και θλίψη.

Palmyra Temple of 3601728k

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού ανακατέλαβαν την Παλμύρα και εκδίωξαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη από το Μάιο 2015.

Palmyra damaged ar 3601726k

Την ανακατάληψη της πόλης ανακοίνωσε την Κυριακή το Συριακό καθεστώς. «Έπειτα από σφοδρές μάχες στη διάρκεια της νύχτας, ο στρατός ελέγχει πλέον ολόκληρη την πόλη της Παλμύρας, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας πόλης και του κατοικημένου τμήματός της. Αυτοί (οι τζιχαντιστές) αποσύρθηκαν», δήλωσε χαρακτηριστικά στρατιωτική πηγή.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν χαιρέτισε την Κυριακή την επανάκτηση της αρχαίας Παλμύρας στη Συρία από τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, και απηύθυνε κλήση για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου για τις επόμενες γενιές.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ιορδανία, ο Μπαν είπε ότι ήταν "ενθαρρυντικό" ότι ο χώρος, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ ως τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς δεν βρίσκεται πια στα χέρια εξτρεμιστών και ότι η συριακή κυβέρνηση "είναι τώρα σε θέση να διατηρήσει και προστατέψει αυτόν τον κοινό ανθρώπινο πολιτιστικό θησαυρό".

Το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την Παλμύρα τον Μάιο του 2015 και κατέστρεψε τον εντυπωσιακό ναό του Βήλου και το ιερό του Βάαλ Σαμίν, καθώς και αρκετούς πύργους που αποτελούσαν μνημεία στους νεκρούς, τα οποία οι τζιχαντιστές θεωρούν βλάσφημα.

Σχετικές ειδήσεις