Καταγράφηκε σε βίντεο η εκτέλεση θανατοποινίτη

Τις τελευταίες στιγμές ενός κρατούμενου, κατά την εκτέλεσή του, κατέγραψε μια βιντεοκάμερα που είχε στηθεί στην αίθουσα εκτελέσεων στην πολιτεία της...
2'

Τις τελευταίες στιγμές ενός κρατούμενου, κατά την εκτέλεσή του, κατέγραψε μια βιντεοκάμερα που είχε στηθεί στην αίθουσα εκτελέσεων στην πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση που βιντεοσκοπείται μετά από 20 χρόνια σε πολιτεία των ΗΠΑ.

Ο κρατούμενος ήταν ο Άντριου Γκραντ Ντε Γιανγκ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία των γονιών και της αδελφής του. Εκτελέστηκε χθες, Πέμπτη, με θανατηφόρο ένεση που περιείχε αναισθητικό, το οποίο χρησιμοποιείται για ευθανασία ζώων.

Τη βιντεοσκόπηση της εκτέλεσης του Ντε Γιανγκ είχαν ζητήσει οι δικηγόροι ενός άλλου θανατοποινίτη, με το επιχείρημα ότι το οπτικό υλικό θα αποτελέσει σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο του ότι η συγκεκριμένη ουσία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στις εκτελέσεις.

Η πολιτεία της Τζόρτζια προσπάθησε να το αποτρέψει με το αιτιολογικό ότι η παρουσία ανθρώπου που θα βιντεοσκοπεί θα παρεμποδίζει το σχέδιο ασφαλείας.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Τζόρτζια επικύρωσε χθες την απόφαση τοπικού δικαστηρίου να επιτρέψει τη βιντεοσκόπηση.

«Υπάρχει μεγάλη μυστικότητα σχετικά με το τι συμβαίνει στη διάρκεια μίας εκτέλεσης. Τόσα πολλά είναι άγνωστα ώστε θεωρώ πως η βιντεοσκόπηση θα μας δώσει μία ιδέα του τι συμβαίνει στη διάρκεια μίας εκτέλεσης», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντίτερ, επικεφαλής του Κέντρου Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.

Σύμφωνα με τον Ντίτερ, η εκτέλεση του Ντε Γιανγκ είναι η πρώτη που βιντεοσκοπείται στις ΗΠΑ από το 1992, όταν δικαστήριο ζήτησε να βιντεοσκοπηθεί η εκτέλεση θανατοποινίτη στην Καλιφόρνια σε θάλαμο αερίων. Στη συνέχεια, η Καλιφόρνια κατήργησε αυτή τη μέθοδο εκτέλεσης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή