ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η αντιπολίτευση αναβάλλει επ΄αόριστον τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Συρία: Η αντιπολίτευση αναβάλλει επ΄αόριστον τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες, με οποιαδήποτε επανάληψή τους να εξαρτάται από τη «διόρθωση της πορείας των διαπραγματεύσεων» και τις εξελίξεις επί του πεδίου, αναβάλλει επ΄αόριστον η συριακή αντιπολίτευση, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχός της.

«Δεν υπάρχει ημερομηνία, η ημερομηνία είναι ... είναι η εφαρμογή των θεμάτων επί του πεδίου, καθώς και η διόρθωση της πορείας των διαπραγματεύσεων. Όλο αυτό το διάστημα, αυτό δεν συμβαίνει, το χρονικό διάστημα θα παραμείνει ανοικτό», δήλωσε ο Τζορτζ Σάμπρα στο τηλεοπτικό δίκτυο Orient TV.

Η αντιπολίτευση έχει επίσης «μεγάλα παράπονα» σε σχέση με την πολιτική των ΗΠΑ η οποία, όπως δήλωσε ο Σάμπρα, επιζητεί τη συνέχιση των συνομιλιών «χωρίς εμείς να έχουμε αποσπάσει κάτι πραγματικό». Ο Σάμπρα κάλεσε επίσης τις διεθνείς δυνάμεις να προμηθεύσουν τους Σύρους με μέσα για την υπεράσπισή τους.

Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση μεγαλύτερος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, η Ανώτερη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN), σε επιστολή της χθες προς τους αντάρτες μαχητές ανέφερε ότι η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων σημαίνει πως η εκεχειρία ουσιαστικά τερματίστηκε.

Συνεπώς η ΗCN αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχή της στις συνομιλίες τονίζοντας ότι η συριακή κυβέρνηση δεν είναι σοβαρή για να προχωρήσει σε μια πολιτική διαδικασία την οποία υποστηρίζει ο ΟΗΕ. Η ΗCN δηλώνει ότι μπορεί να προτείνει ένα μεταβατικό κυβερνητικό όργανο με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες χωρίς τον Άσαντ.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι η ομάδα του ασκεί πίεση για μια διευρυμένη κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ ως μια λύση για τον τερματισμό του πολέμου, στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι το μέλλον του 'Ασαντ δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Ο Μπασάρ Αλ-Τζααφάρι δήλωσε εξάλλου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen του Λιβάνου ότι η μεγαλύτερη κυβέρνηση που θα ήθελαν, θα διατηρούσε όλους τους υφιστάμενους θεσμούς της χώρας. «Στη Γενεύη εμείς έχουμε μία εντολή μόνο, να καταλήξουμε σε μια διευρυμένη εθνική κυβέρνηση, αυτή είναι η εντολή μας και ο στόχος που προσπαθούμε να πετύχουμε στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η τύχη του Άσαντ δεν θα μπορούσε ποτέ να τεθεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες ούτε είναι θέμα που οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ θα μπορούσε να συζητήσει. «Το θέμα αυτό (της προεδρίας) δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Γενεύης... αυτό είναι μια συριακή υπόθεση», υπογράμμισε.

Ο βασικός διαπραγματευτής της Δαμασκού πρόσθεσε επίσης ότι οποιεσδήποτε ιδέες όπως αυτές που εξέφρασε πρόσφατα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, δεν πρέπει να αγγίζουν τους υφιστάμενους κρατικούς θεσμούς ή τον στρατό. «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει οποιοδήποτε συνταγματικό κενό. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο στρατός παραμένει ως έχει και οι κρατικοί θεσμοί συνεχίζουν να λειτουργούν», τόνισε.

Παράλληλα, ο Αλ-Τζααφάρι κατηγόρησε την υποστηριζόμενη από τη Δύση αντιπολίτευση ότι επιδιώκει κατάρρευση της χώρας και αναπαραγωγή του χάους που υπήρξε στο Ιράκ και τη Λιβύη, μετά την πτώση αυταρχικών ηγετών έπειτα από στρατιωτική επέμβαση της Δύσης. «Θέλουν να επαναλάβουν την εμπειρία της Λιβύης και του Ιράκ... και να μετατρέψουν τη Συρία σε ένα αποτυχημένο κράτος», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε από τη Μόσχα ότι η Ρωσία υποστηρίζει ρητά τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη. «Πιστεύουμε ότι αυτό (οι ειρηνευτικές συνομιλίες) είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Η ανάγκη να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος και η εκεχειρία τονίστηκε χθες κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του προέδρου Ομπάμα», σημείωσε.

Κάλεσμα σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις να επανεκτιμήσουν την εκεχειρία
Ο επικεφαλής συντονιστής της κυριότερης οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε, τέλος, να καλέσει τις μεγάλες δυνάμεις να συναντηθούν επειγόντως για να επανεκτιμήσουν την εκεχειρία η οποία, όπως είπε, δεν εφαρμόζεται πλέον και δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες ενόσω ο συριακός λαός εξακολουθεί να υποφέρει.
«Περιμένουμε από τη Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας να λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον εκείνου που σκοτώνει τον συριακό λαό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ριάντ Χιτζάμπ, τονίζοντας πως οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να εκτιμήσουν την κατάπαυση των εχθροπραξιών που έχει «τελειώσει».

Όσον αφορά στην Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC), είναι «εκτός" των συνομιλιών», είπε ο Χιτζάμπ, αν και ορισμένα μέλη της θα παραμείνουν στη Γενεύη για τεχνικές συνομιλίες με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Δεν θα υπάρξει λύση με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εξουσία, αυτός ονειρεύεται», ανέφερε ο Χιτζάμπ προσθέτοντας πως σχεδιάζει να φύγει από τη Γενεύη την Πέμπτη, όπως και άλλοι αξιωματούχοι.

Ρoή Ειδήσεων