ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Αποχώρησαν προσωρινά οι διαδηλωτές από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης (Vid)

Ιράκ: Αποχώρησαν προσωρινά οι διαδηλωτές από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης (Vid)

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν καταλάβει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης αποσύρθηκαν από το αυστηρά φυλασσόμενο αυτό σημείο της ιρακινής πρωτεύουσας όπου βρίσκονται το Κοινοβούλιο, το γραφείο του πρωθυπουργού καθώς και ξένες πρεσβείες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που διανεμήθηκε χθες βράδυ (1/5) από το γραφείο του σιίτη ηγέτη με επιρροή Μοκτάντα Σαντρ, οι οπαδοί του οποίου αποτελούσαν την πλειονότητα των διαδηλωτών, η αποχώρησή τους αποφασίστηκε σε ένδειξη σεβασμού για ένα σημαντικό σιιτικό προσκύνημα.

Οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε μια μεγάλη πλατεία της Πράσινης Ζώνης άκουσαν την ανακοίνωση και στη συνέχεια έφυγαν, αλλά θα επιστρέψουν, υποσχέθηκε ένας από αυτούς, ο Χουσέιν αλ-Άλι.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την αδράνεια του Κοινοβουλίου και ζητούν τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης που θα μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς.

Το Ιράκ αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική κρίση, καθώς πολλά κόμματα αντιτίθενται στο σχέδιο του πρωθυπουργού για τη σύσταση μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, φοβούμενοι ότι θα χάσουν ορισμένα από τα προνόμιά τους.

Οργισμένοι, χιλιάδες Ιρακινοί πραγματοποιούν εδώ και εβδομάδες καθιστικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν στις 30 Απριλίου με την εισβολή στην Πράσινη Ζώνη και την πολύωρη κατάληψη του Κοινοβουλίου.

Χθες, σε αντίθεση με τις εντάσεις της προηγουμένης, οι διαδηλωτές έβγαζαν φωτογραφίες και έκαναν βόλτα στην Πράσινη Ζώνη, η είσοδος στην οποία απαγορεύεται στους πολίτες υπό κανονικές συνθήκες.

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ έπειτα από μία επίσκεψη με το σχολείο μου υπό τον Σαντάμ Χουσέιν», τον πρώην πρόεδρο που ανατράπηκε και εκτελέστηκε το 2006, δήλωσε ο Γιούσεφ αλ-Ασάντι, 32 ετών, βγάζοντας μια «σέλφι» μπροστά από ένα στρατιωτικό μνημείο.

«Είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Βαγδάτης. Θα πρέπει να είναι ανοικτό σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε. «Εδώ, υπάρχει κλιματισμός και ηλεκτρικό ρεύμα παντού ενώ ο κόσμος υφίσταται μόνιμα διακοπές ρεύματος».

Έπειτα από τα επεισόδια της 30ής Απριλίου, ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι έδωσε εντολή να παραπεμφθούν οι υπαίτιοι των ταραχών στη δικαιοσύνη. Χθες, ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας παρέμειναν σε απόσταση από τους διαδηλωτές στην Πράσινη Ζώνη.

Ο Αμπάντι «έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να οδηγήσει στη δικαιοσύνη όσους επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας, στους πολίτες και στα μέλη του Κοινοβουλίου και κατέστρεψαν κρατική ιδιοκτησία», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε τουλάχιστον έναν βουλευτή και προκάλεσαν ζημιές σε πολλά αυτοκίνητα την 30ή Απριλίου, ενώ άλλοι τους φώναζαν να δράσουν ειρηνικά και προσπάθησαν να περιορίσουν τις ζημιές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων