Βατικανό: Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι γυναίκες να χειροτονούνται διάκονοι

Newsroom Newsroom

Βατικανό: Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι γυναίκες να χειροτονούνται διάκονοι

Στην Καθολική Εκκλησία οι διάκονοι μπορούν να κηρύττουν, να τελούν βαπτίσεις, γάμους και κηδείες

Ο πάπας Φραγκίσκος την Πέμπτη (11/05) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί για πρώτη φορά στις γυναίκες να γίνονται διακόνισσες της Καθολικής Εκκλησίας και να τελούν ορισμένα μυστήρια, όπως αυτό της βάπτισης, σύμφωνα με ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Απευθυνόμενος σε αρκετές εκατοντάδες μοναχές, ο πάπας απάντησε καταφατικά όταν μία από αυτές τον ρώτησε αν ήρθε ο καιρός να συγκροτηθεί μια επιτροπή για να μελετήσει το ζήτημα της ιερωσύνης των γυναικών, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται τα πρακτορεία.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι απέφυγε να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία διευκρινίζοντας ότι περιμένει να δει τι ακριβώς δήλωσε ο πάπας.

«Πιστεύω ότι, ναι, θα ήταν καλό για την Εκκλησία να διευκρινίσουμε αυτό το σημείο. Συμφωνώ. Θα μιλήσω για να γίνει κάτι για αυτό το θέμα», φέρεται να είπε ο Χόρχε Μπεργκόλιο στη συνάντηση που είχε με τις μοναχές.

Στην Καθολική Εκκλησία οι διάκονοι μπορούν να κηρύττουν, να τελούν βαπτίσεις, γάμους και κηδείες. Μόνο οι ιερείς, οι κληρικοί του δευτέρου βαθμού, επιτρέπεται να τελούν το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και να εξομολογούν τους πιστούς. Διάκονοι μπορούν να γίνουν και οι παντρεμένοι άνδρες, αναλαμβάνοντας να καλύπτουν το κενό όταν δεν υπάρχουν ιερείς ή να τους βοηθούν στα καθήκοντά τους.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι θέλει να εξαλείψει την ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή. Πρόσφατα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σκέψη να γίνονται οι γυναίκες ιερείς, εξηγώντας ότι οι προκάτοχοί του και ιδίως ο Ιωάννης Παύλος Β΄ είχαν εξετάσει την πρόταση και την είχαν απορρίψει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved