Αυτή είναι η «πρωταγωνίστρια» του πραξικοπήματος στην Τουρκία

Αυτή είναι η «πρωταγωνίστρια» του πραξικοπήματος στην Τουρκία

Το όνομά της είναι Χαντέ Φιράτ και είναι δημοσιογράφος του CNN Türk και του Kanal D. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (15/07/2016), όταν οι στρατιωτικοί στη γειτονική Τουρκία ανακοίνωναν την κατάληψη της εξουσίας, η ίδια έμελλε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις αναφορικά με την έκβαση του πραξικοπήματος.

Ήταν λίγο μετά τις 22:00 κι ενώ πάνοπλες δυνάμεις του τουρκικού στρατού είχαν αρχίσει να καταλαμβάνουν διά της βίας έναν προς έναν τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρα, η Φιράτ έμεινε έκπληκτη, όταν ξαφνικά διαπίστωσε ότι την καλούσε μέσω βιντεοκλήσης στο Facetime ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όρμηξα στο τηλέφωνο όταν είδα ότι καλούσε ο Ερντογάν», δήλωσε η Φιράτ σε συνέντευξή της στον «Ελεύθερο Τύπο».

«Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της απόπειρας πραξικοπήματος, εγώ ήδη είχα ξεκινήσει να τηλεφωνώ στις πηγές μου. Στο πλαίσιο αυτό ήμουν συνέχεια σε ανοιχτή επικοινωνία με τον ειδικό γραμματέα του κ. Ερντογάν για να μάθω πού βρίσκεται ο πρόεδρος, αν είναι εν ζωή κι αν θα κάνει κάποια δήλωση. Με ενημέρωσαν πως θα κάνει κάποια ανακοίνωση στον Τύπο αλλά εκεί που βρισκόταν γίνονταν συγκρούσεις και πετούσαν ελικόπτερα. Άρα δεν υπήρχε δυνατότητα να πάνε δημοσιογράφοι ούτε να γίνουν δηλώσεις. Ο γραμματέας με ενημέρωσε πως θα γίνει ανακοίνωση -μετάδοση από το Periscope. Όμως κανείς δεν θα μπορούσε να τη δει. Εγώ πρότεινα να γίνει από εμάς. Για να δείξουμε πως ο πρόεδρος είναι ζωντανός και να μας μιλήσει. Καθόμουν εκείνη τη στιγμή στο στούντιο και περίμενα», είπε η Τουρκάλα δημοσιογράφος.

Σε ερώτηση αν περίμενε για τη συνέντευξη με τον κ. Ερντογάν είπε «όχι» και συνέχισε περιγράφοντας: «Αμέσως μετά με κάλεσε μέσω του Facetime, απάντησα και μπροστά μου είδα τον πρόεδρο Ερντογάν. Εκείνη τη στιγμή δεν ήμασταν στον αέρα, μεταδίδαμε πρόγραμμα από την Κωνσταντινούπολη. Μόλις είπα πως έχω τον πρόεδρο κανείς δεν με πίστεψε στην αρχή... Σε 1-2 λεπτά συνδέθηκαν αμέσως και έβγαλα το μικρόφωνο μου και έκανα αυτό το ρεπορτάζ. Διότι σκέφτηκα πως, ενώ έχουμε ζήσει στην Τουρκία πραξικοπήματα, αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά, από πάνω μας πετούσαν μαχητικά... Είμαστε πια στο 2016. Η κόρη μου έστελνε μηνύματα και με ρωτούσε αν είμαι καλά. Φοβόμουν για την ασφάλειά μου, για τη χώρα μου. Όμως, όρμηξα στο τηλέφωνο όταν χτύπησε».

Η έμπειρη δημοσιογράφος δεν έχασε την ψυχραιμία της και με τη βοήθεια των τεχνικών του τουρκικού καναλιού έβγαλε στον «αέρα» τον Ερντογάν, ο οποίος απεύθυνε το πρώτο του διάγγελμα, λίγο μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν.

Όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές, η παρουσία, έστω και μέσω βιντεοκλήσης, του Ερντογάν στον τηλεοπτικό «αέρα» διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στις περαιτέρω εξελίξεις και ιδίως στην άμεση κινητοποίηση του λαού απέναντι στους πραξικοπηματίες.