Τουρκία: Νέο διάταγμα αυξάνει την προφυλάκιση των κατηγορουμένων για το πραξικόπημα σε 30 ημέρες

Τουρκία: Νέο διάταγμα αυξάνει την προφυλάκιση των κατηγορουμένων για το πραξικόπημα σε 30 ημέρες

Η προφυλάκιση μπορεί να διακέσει έως 30 ημέρες για τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύεται σήμερα (23/7) στην Εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης.

«Η διάρκεια προσωρινής κράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες από τη σύλληψη του υπόπτου», σύμφωνα με το διάταγμα. Η νόμιμη διάρκεια οριζόταν έως σήμερα τέσσερις ημέρες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ είχε κάνει λόγο χθες για παράτασή της κατά «7-8 ημέρες» ή και περισσότερο στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από την Πέμπτη.

Χθες, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι 11.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή 265 ανθρώπων, ανάμεσά τους και 24 πραξικοπηματίες.

Εξάλλου, το διάταγμα «διαλύει» αρκετές χιλιάδες δομές και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που θεωρούνται ότι έχουν σχέση με τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται.

Οι δομές που έκλεισαν βάσει του διατάγματος αφορούν σε 1.043 ιδιωτικά σχολεία, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα, 19 συνδικάτα, ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες και 35 εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Σύμφωνα με το διάταγμα, «διαπιστώθηκε ότι (οι οργανισμοί αυτοί) ανήκουν ή συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση» του Γκιουλέν «ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια».