Το αποτυχημένο πραξικόπημα και το προσφυγικό στην ατζέντα του Μπόρις Τζόνσον στην Τουρκία

Newsroom Newsroom

Το αποτυχημένο πραξικόπημα και το προσφυγικό στην ατζέντα του Μπόρις Τζόνσον στην Τουρκία

Η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο απόηχός της και ο «πόλεμος» που κήρυξε η τουρκική κυβέρνηση εναντίον του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν και του θρησκευτικού του τάγματος είναι στην κορυφή της ατζέντας της τουρκικής εσωτερικής αλλά και εξωτερικής πολιτικής, πράγμα που επαληθεύτηκε και κατά τις επαφές που είχε στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στην Τουρκία.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η φημολογία περί εμπλοκής των βρετανών στο δεύτερο βήμα που θα επιχειρήσει το τάγμα του Γκιουλέν υπό μορφή απόπειρας πραξικοπήματος ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τις επαφές του Τζόνσον.

Η τουρκική κυβέρνηση και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, εδώ και καιρό αναπαράγουν το θέμα περί ενδεχομένου, το τάγμα του Γκιουλέν να αποπειραθεί για δεύτερη φορά μετά την απόπειρα της 15ης Ιουλίου να πλήξει την κυβέρνηση. Εδώ και μερικές μέρες μάλιστα συζητείται και η βρετανική εμπλοκή. Ο συνταγματάρχης ε.α. και αντιπρόεδρος του Κόμματος Πατρίδας Χασάν Ατίλα Ουγούρ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε προχτές (Κυριακή) στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ» υποστήριξε ότι το σενάριο για δημιουργία εκρηκτικής κατάστασης στην Τουρκία, πράγμα που όπως λέει θα εκδηλωθεί υπό μορφή απόπειρας πραξικοπήματος μέχρι το Νοέμβριο, περιλαμβάνει όχι μόνο τις κινήσεις του Γκιουλέν, αλλά και του ΡΚΚ. Ο Ουγούρ ισχυρίζεται ότι εδώ και καιρό, Βρετανοί πραγματοποιούν επαφές στη νοτιοανατολική Τουρκία με ισχυρές κουρδικές οικογένειες, πράγμα που ο ίδιος συνδέει με την προετοιμασία εδάφους για δημιουργία εκρηκτικής κατάστασης, σε πρώτη φάση στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Ουγούρ επικαλείται επίσης δημοσίευμα του βρετανικού Τύπου περί ενδεχομένου μετακίνησης στην Τουρκία δέκα χιλιάδων Βρετανών στρατιωτών από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο κι αυτό με σκοπό την προστασία των βρετανών πολιτών που βρίσκονται στην Τουρκία σε περίπτωση δημιουργίας εκρητικής κατάστασης. «Αυτό είναι σχέδιο εισβολής στην Τουρκία» λέει ο Ογούρ.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στην 'Αγκυρα ο Τζόνσον και ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, ο δεύτερος απάντησε σε σχετική ερώτηση και είπε «πρέπει να απέχουμε από εικασίες τέτοιας μορφής σχετικά με την Αγγλία και άλλους συμμάχους μας» χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς περί βρετανικής εμπλοκής «λανθασμένες και ψευδείς πληροφορίες που δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη». Ο Τζόνσον είπε ότι «είμαστε στο πλευρό της Τουρκίας στην αντιμετώπιση κάθε είδους τρομοκρατίας. Οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι ανόητοι και αθεμελίωτοι».

Ο Τζόνσον επεσήμανε επίσης ότι, παρά το «Brexit», η Βρετανία εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Ο Βρετανός υπουργός προχτές είχε επισκεφθεί το Γκαζιάντεπ και τους εκεί καταυλισμούς των προσφύγων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ελπίζει σε μια νέα μεγάλη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό στο οποίο ελπίζω είναι μια μεγάλη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Φεύγουμε από την ΕΕ, αλλά δεν φεύγουμε από την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι η Βρετανία και η Τουρκία έχουν παρόμοιες θέσεις για τη Συρία και ότι βλέπει να υπάρχει βάση για συγκρατημένη αισιοδοξία για το Κυπριακό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved