ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Τέρμα οι συμφωνίες για το προσφυγικό όπως αυτή με την Τουρκία

Κομισιόν: Τέρμα οι συμφωνίες για το προσφυγικό όπως αυτή με την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει την πιθανότητα να συνάψει άλλες συμφωνίες για τους πρόσφυγες όπως αυτή με την Τουρκία.

Όπως γράφει το Spiegel που κυκλοφορεί, ο επίτροπος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν απευθύνθηκε στον Προϊστάμενο της Καγκελαρίας και Ομοσπονδιακό υπουργό Ειδικών Καθηκόντων Πέτερ Αλτμάιερ και του τόνισε ότι είναι αντιπαραγωγικό να γίνεται συνεχώς αυτή η σύγκριση.

Η Ε.Ε. καταβάλλει στην Τουρκία τρία δισ. ευρώ για τις παροχές προς τους πρόσφυγες. Ως αντάλλαγμα η Τουρκία οφείλει να δέχεται όλους όσοι περνάνε με βάρκες στην Ελλάδα και των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου απορρίπτεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, η Κομισιόν ανησυχεί ότι και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, θα μπορούσαν να προσδοκούν και εκείνες ποσά αυτού του ύψους, εάν συνάψουν ανάλογη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα το οποίο θα είχε κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει ταχθεί υπέρ της σύναψης ανάλογων συμφωνιών για τους πρόσφυγες και με άλλες χώρες όπως εκείνες της Β. Αφρικής.

Αύριο (09/10) ξεκινάει μάλιστα ένα τριήμερο ταξίδι στο Μάλι, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία, όπου πρόκειται να συζητήσει το ζήτημα της συνεργασίας τους στο προσφυγικό.

Σχετικές ειδήσεις