ΚΟΣΜΟΣ

Δύο δίκες για τον Μλάντιτς

Δύο δίκες για τον Μλάντιτς
Να διεξαχθούν δύο διαφορετικές δίκες εις βάρος του Ράτκο Μλάντιτς ώστε να επισπευτεί η ετυμηγορία εις βάρος του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της...

Να διεξαχθούν δύο διαφορετικές δίκες εις βάρος του Ράτκο Μλάντιτς ώστε να επισπευτεί η ετυμηγορία εις βάρος του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας, πρότειναν οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Μλάντιτς συνελήφθη τον Μάιο και εκδόθηκε στη Χάγη μετά από 16 χρόνια κατά τα οποία διέφευγε. Κατηγορείται ότι οργάνωσε τη γενοκτονία 8.000 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, στη Σρεμπρένιτσα το 1995 και την 43μηνη πολιορκία του Σαράγεβο στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 10.000 άνθρωποι.

Κατά την πρώτη εμφάνισή του στο δικαστήριο τον Ιούνιο ο Μλάντιτς δήλωσε "σοβαρά ασθενής" και απέρριψε τις εις βάρος του κατηγορίες ως "απεχθείς" και "τερατώδεις".

Λόγω της ανησυχίας για την υγεία του και θέλοντας να "μεγιστοποιήσουν την προοπτική απόδοσης δικαιοσύνης για τα θύματα," οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι επιθυμούν να διεξαχθούν δύο διαφορετικές δίκες και να τον δικάσουν πρώτα για τη Σρεμπρένιτσα και στη συνέχεια για το Σαράγεβο και άλλα εγκλήματα.

Το ΔΠΔ της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία έχει δεχτεί κριτική για τη μεγάλη διάρκεια των δικών με παράδειγμα εκείνη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που διήρκεσε περισσότερα από τέσσερα χρόνια κι έληξε με τον θάνατό του υπό κράτηση το 2006 και χωρίς να υπάρξει ετυμηγορία.