ΚΟΣΜΟΣ

Ταρέκ Αζίζ: Ο άνθρωπος που ζητάει να πεθάνει

Ταρέκ Αζίζ: Ο άνθρωπος που ζητάει να πεθάνει
Να εκτελεστεί νωρίτερα, επικαλούμενος επιδείνωση της υγείας του, ζήτησε ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάρεκ Αζίζ, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για...

Να εκτελεστεί νωρίτερα, επικαλούμενος επιδείνωση της υγείας του, ζήτησε ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάρεκ Αζίζ, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, την περίοδο διακυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν.


Σύμφωνα με τον συνήγορο του Αζίζ, ο πρώην Ιρακινός αντιπρόεδρος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με την υγεία του και του ζήτησε να μεταφέρει ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι, προκειμένου να επισπευτεί η εκτέλεσή του.


Ο Ταρέκ Αζίζ γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1936 στην πόλη Qaraqosh, κοντά στην Μοσούλη, από οικογένεια Χριστιανών Χαλδαίων και το πραγματικό του όνομα είναι Mikhail Yuhanna, το οποίο το άλλαξε σε Ταρέκ Αζίζ ίσως για να αποφύγει τυχόν προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η χριστιανική καταγωγή του.


Αρχικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος και το 1963 έγινε εκδότης της εφημερίδας Aj-Jamahir. Το 1957 κάνει τα πρώτα του βήματα στην πολιτική καθώς έγινε μέλος του κόμματος Μπάαθ.


Η άνοδος του Ταρέκ Αζίζ στα πολιτικά πράγματα του Ιράκ άρχισε μετά την κατάληψη της εξουσίας από το κόμμα Μπάαθ, με πραξικόπημα, το 1968. Ο Αζίζ υπήρξε μέλος του Regional Command, του υψηλότερου κυβερνητικού οργανισμού του κόμματος Μπάαθ, από 1974 μέχρι το 1977, οπότε έγινε μέλος του Επαναστατικού Διοικητικού Συμβουλίου. Το 1979, έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμμετείχε σε διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.


Τον Απρίλιο του 1980 επέζησε απόπειρας δολοφονίας εναντίον του από μέλη του Islamic Dawa Party και η οποία είχε σχεδιαστεί από το Ιράν.


Όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990, ο Ταρέκ Αζίζ ορίστηκε εκπρόσωπος του ιρακινού καθεστώτος και από τη θέση αυτή προσπάθησε να δικαιολογήσει τη δράση του ιρακινού στρατού. Ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι η εισβολή ήταν δικαιολογημένη γιατί η αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου από το Κουβέιτ είχε αρνητική επίδραση στα πετρελαϊκά έσοδα του Ιράκ.


Ο Ταρέκ Αζίζ υπήρξε στενός συνεργάτης και σύμβουλος του ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2006, μετά την καταδίκη του από ιρακινό δικαστήριο εις θάνατον δι' απαγχονισμού. Στις 24 Απριλίου του 2003 ο Ταρέκ Αζίζ παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και φυλακίστηκε. Σήμερα κρατείται στη φυλακή Camp Cropper στη δυτική Βαγδάτη.


Σύμφωνα με πληροφορίες έπαθε εγκεφαλικό στις 17 Ιανουαρίου του 2010. Στις 11 Μαρτίου του 2009 καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη για το ρόλο του στην εκτέλεση 42 εμπόρων που είχαν βρεθεί ένοχοι για κερδοσκοπία το 1992 ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε αθωωθεί για άλλες κατηγορίες.


Στις 26 Οκτωβρίου του 2010, καταδικάστηκε σε θάνατο από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ για τις διώξεις και εκτελέσεις Σιιτών αντιπάλων του καθεστώτος μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.