ΚΟΣΜΟΣ

Διπλή «επίθεση» από τις ΗΠΑ εναντίον του ISIS σε Συρία και Ιράκ

Διπλή «επίθεση» από τις ΗΠΑ εναντίον του ISIS σε Συρία και Ιράκ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ τάχθηκε υπέρ μιας επιχείρησης που θα απομονώσει το Ισλαμικό Κράτος στο προπύργιό του στη Ράκα της Συρίας, ταυτόχρονα με την επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών στη Μοσούλη, το τελευταίο μεγάλο προπύργιό του στο Ιράκ.

«Θέλουμε μια επιχείρηση απομόνωσης (του ΙΚ) στη Ράκα το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Κάρτερ κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ιρακινό Κουρδιστάν. «Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκεί (σ.σ. στη Συρία) για να θέσουμε σε εφαρμογή μια τέτοια επιχείρηση», εξήγησε, κάνοντας λόγο για «κάποια χρονική σύμπτωση» των δύο επιχειρήσεων.

Οι ΗΠΑ ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν περίπου 60 χώρες, εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Ο συνασπισμός αυτός εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις και στις δύο χώρες και εκπαιδεύει τις δυνάμεις που εμπλέκονται σε μάχες με το ΙΚ επί του πεδίου.

Αν το ΙΚ χάσει τη Μοσούλη, τότε η μοναδική μεγάλη πόλη που θα ελέγχει θα είναι η Ράκα, στη βόρεια Συρία.

Η Γαλλία, μέσω του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό έχουν υπογραμμίσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ότι είναι αναγκαίο να προετοιμαστεί μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας, όπου σχεδιάστηκαν ορισμένες από τις τρομοκρατικές ενέργειες που σημειώθηκαν πέρσι στην Ευρώπη.

Ο Κάρτερ είπε σήμερα ότι η καταστροφή των δυνατοτήτων του ΙΚ να εξαπολύει επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος παραμένει «η βασική προτεραιότητα» του συνασπισμού.

Σχετικές ειδήσεις