ΚΟΣΜΟΣ

Ακυρώθηκε η εκλογή βουλευτών στο Αφγανιστάν

Ακυρώθηκε η εκλογή βουλευτών στο Αφγανιστάν
Την εκλογή εννέα βουλευτών, τους οποίους είχε αρχικά ανακηρύξει εκλεγέντες, μετά τις εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου ακύρωσε η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του...

Την εκλογή εννέα βουλευτών, τους οποίους είχε αρχικά ανακηρύξει εκλεγέντες, μετά τις εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου ακύρωσε η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν. Τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν αντικείμενο διαμάχης η οποία δεν έχει τέλος.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ανέθεσε στα μέσα Αυγούστου με διάταγμα στην Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή να δώσει ένα τέλος στη διαμάχη σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών που στιγματίσθηκαν από εκτεταμένη νοθεία, μετά την απόφαση ενός ειδικού δικαστηρίου που ορίστηκε από τον Αφγανό πρόεδρο να ακυρώσει την εκλογή 62 βουλευτών, που είχαν αρχικά κηρυχθεί εκλεγέντες από την Επιτροπή, το Νοέμβριο.

Οι επικριτές του Καρζάι υποστηρίζουν ότι το δικαστήριο αυτό ορίστηκε για να προωθήσει τα πολιτικά συμφέροντα του Αφγανού προέδρου και όχι για να υπηρετήσει τη δικαιοσύνη.

Τον Ιούνιο, το ειδικό δικαστήριο ακύρωσε τα αποτελέσματα για 62 έδρες, περίπου το ένα τέταρτο των 249 εδρών του Κοινοβουλίου, για παρατυπίες, ύστερα από μια νέα καταμέτρηση.