ΚΟΣΜΟΣ

Wilkileaks: Εισαγγελέας ανακρίνει για πρώτη φορά τον Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο

Wilkileaks: Εισαγγελέας ανακρίνει για πρώτη φορά τον Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaksΤζούλιαν Ασάνζ ανακρίνεται σήμερα (14/11) από εισαγγελείς στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει βρει καταφύγιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατηγορούμενος για βιασμό που φέρεται να διέπραξε το 2010.

Η γενική εισαγγελέας της Σουηδίας Ίνγκριντ Ίσγκρεν έφθασε σήμερα το πρωί στην πρεσβεία για να υποβάλει ερωτήσεις στον Ασάνζ μέσω εισαγγελέα του Ισημερινού σχετικά με τις κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται, δήλωσε φωτογράφος του Reuters που βρέθηκε επί τόπου.

Η Ίσγκρεν, έφθασε στην πρεσβεία λίγο πριν από τις 10H00 GMT, όπως επιβεβαίωσε ένας φωτογράφος του AFP.

Η Ίσγκρεν και ένας ανακριτής της αστυνομίας θα θέσουν τις ερωτήσεις στον 45χρονο Αυστραλό μέσω του εισαγγελέα από τον Ισημερινό, ο οποίος στη συνέχεια θα καταθέσει την έκθεσή του στις σουηδικές Αρχές, ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς.

Η ανάκριση αυτή «ενδέχεται να διαρκέσει πολλές μέρες», δήλωσε στο AFP ο Περ Σάμιουελσον, ο σουηδός δικηγόρος του Ασάνζ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ασάνζ θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει την δική του εκδοχή για την υπόθεση ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Σάμιουελσον δήλωσε ότι ο πελάτης του «ήθελε πάντα να δώσει την δική του εκδοχή των πραγμάτων απευθείας στους ανακριτές».

«Ζητούμε αυτή την κατάθεση από το 2010. Θέλει μία ευκαιρία να αποκαταστήσει την τιμή του και ελπίζει να σταματήσει η προκαταρκτική έρευνα μετά την ανάκρισή του Μετά την έκθεση, η σουηδή εισαγγελέας θα αποφασίσει για τη συνέχιση της έρευνας», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τον Σεπτέμβριο, εφετείο της Σουηδίας αποφάσισε να διατηρήσει το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Ασάνζ.

Το εφετείο έκρινε πως το παρατεταμένο αδιέξοδο και η αδράνεια που επέδειξαν προηγουμένως σουηδοί ερευνητές στη διεξαγωγή της έρευνας αποτελούν επιχειρήματα για την ακύρωση του εντάλματος, όμως παραμένει το επιχείρημα του ισχυρού ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης υπέρ της διατήρησής του.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε να αρθεί το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ύστερα από την ανακοίνωση επιτροπής του ΟΗΕ, τον Φεβρουάριο, να αφεθεί ελεύθερος και να αποζημιωθεί καθώς η παραμονή του στην πρεσβεία του Ισημερινού ισοδυναμεί με αυθαίρετη κράτηση.

Ακόμη όμως κι αν η Σουηδία «βάλει στο συρτάρι» την υπόθεση, ο Ασάνζ κινδυνεύει να συλληφθεί για παραβίαση των όρων εγγύησης στη Βρετανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισημερινός έκανε κάνει δεκτό σουηδικό αίτημα για δικαστική συνδρομή.

Ο Ασάνζ προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ δημοσιεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα. Βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία τον Αύγουστο 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείται για βιασμό.

Ο ίδιος αρνήθηκε να μεταβεί στη Σουηδία για να ανακριθεί λέγοντας ότι φοβάται την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα για τη δημοσίευση των εγγράφων από τον WikiLeaks.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσίευσε χιλιάδες emails που είχαν υποκλαπεί από συνεργάτες της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της προεκλογικής της εκστρατείας Τζον Ποντέστα να κατηγορήσει τον Ασάνζ ότι παίζει το παιχνίδι του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και εξελέγη πρόεδρος.

Σήμερα περίπου 18.000 άτομα συγκέντρωσαν υπογραφές κάνοντας έκκληση στον Τραμπ να «αποδώσει προεδρική χάρη» στον Ασάνζ απαλλάσσοντάς τον από την ποινική δίωξη στις ΗΠΑ, ενώ μία ανάλογη κίνηση είχε γίνει προς τον πρόεδρο Ομπάμα χωρίς επιτυχία.

Επί τέσσερις ώρες κατέθετε ο Τζούλιαν Ασάνζ

Επί σχεδόν τέσσερις ώρες, η γενική εισαγγελέας της Σουηδίας Ίνγκριντ Ίσγκρεν ανέκρινε τον Τζούλιαν Ασάνζ,.

Ο Ασάνζ, που εξόργισε τις ΗΠΑ δημοσιοποιώντας χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά έγγραφα, κατέφυγε στην πρεσβεία καθώς φοβόταν ότι αν οι βρετανικές Αρχές συμφωνούσαν να τον εκδώσουν στη Σουηδία, υπήρχε ο κίνδυνος η Στοκχόλμη να τον παραδώσει με τη σειρά της στην Ουάσινγκτον και να καταδικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη σε πολυετή κάθειρξη.

Η Ίσγκρεν έθεσε ερωτήσεις στον Ασάνζ μέσω ενός εισαγγελέα του Ισημερινού και κατόπιν αποχώρησε από την πρεσβεία, χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο στους δημοσιογράφους. Η Μελίντα Τέιλορ, ένα μέλος της νομικής ομάδας που υπερασπίζεται τον Ασάνζ, είπε ότι οι συνεχείς αναβολές εκ μέρους των σουηδικών αρχών στέρησαν από τον πελάτη της το δικαίωμα να καθαρίσει το όνομά του.

Από την πλευρά της, η δικηγόρος Ελίζαμπεθ Φριτς, που εκπροσωπεί την γυναίκα η οποία κατηγορεί τον 45χρονο Ασάνζ για βιασμό, θεωρεί ότι «είναι καλό που επιτέλους ακούγεται» η άποψή του. «Αναμένουμε ότι μετά την κατάθεση αυτή θα του ασκηθεί δίωξη και ότι αυτή η δίωξη θα οδηγήσει σε μια δίκη ενώπιον των σουηδικών δικαστηρίων. Η πελάτισσά μου περιμένει να αποδοθεί δικαιοσύνη εδώ και έξι χρόνια», τόνισε.

Εφόσον ο Ασάνζ συμφωνήσει, τότε θα ληφθεί DNA του για να εξεταστεί. Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ανάκρισης θα δοθεί σε Σουηδούς δικαστές που θα αποφασίσουν αν θα δώσουν συνέχεια στην υπόθεση.

Η κατάθεση θα συνεχιστεί αύριο, ίσως μάλιστα να παραταθεί και για τις επόμενες ημέρες.

Αρκετοί υποστηρικτές του Ασάνζ είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού σήμερα. Ένας από αυτούς, ο Πίτερ Τάτσελ, είπε ότι ήθελε να δείξει την αλληλεγγύη του διότι ο Ασάνζ διώκεται επειδή ο ιστότοπός του έριξε φως στα «τρομερά πράγματα» που διέπραξε η αμερικανική κυβέρνηση και άλλες χώρες.

Σχετικές ειδήσεις