ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο ο Τσίπρας και ο Χίγκινς από την Ευρώπη στην Κούβα για τον Φιντέλ Κάστρο

Μόνο ο Τσίπρας και ο Χίγκινς από την Ευρώπη στην Κούβα για τον Φιντέλ Κάστρο

Ειδήσεις για κηδεία Φιντέλ Κάστρο:Πολλοί αρχηγοί κρατών δεν έχουν κάνει γνωστές ακόμα τις προθέσεις τους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν από τους πρώτους που δήλωσε ότι θα δώσει το παρών στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Κάστρο

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην κηδεία του Κάστρο αναμένεται να παραστούν ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Άλαν Ντάνκαν, ο Μάικλ Χίγκινς, πρόεδρος της Ιρλανδίας όπως και ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς.

Ο Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά του, επικαλείται φόρτο εργασίας και την προετοιμασία του για έναν σημαντικό λόγο τον οποίο θα εκφωνήσει και δεν θα ταξιδέψει μέχρι την Κούβα. Της ρωσικής αντιπροσωπείας στην κηδεία θα ηγηθεί ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, κάτω σώματος του ρωσικού κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, στενός πολιτικός σύμμαχος του προέδρου της Ρωσίας, όπως διευκρίνισε ο κ. Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δεν θα παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα, ανέφερε απόψε στο Γαλλικό Πρακτορείο το περιβάλλον του.

«Θα εκπροσωπηθεί από τον Ζαν Πιερ Μπελ», τον προσωπικό του απεσταλμένο για τη Λατινική Αμερική και πρώην πρόεδρο της Γερουσίας, που θα βρίσκεται στην Κούβα από αύριο Τρίτη, όπως επίσης από την υπουργό Περιβάλλοντος «Σεγκολέν Ρουαγιάλ την Κυριακή», διευκρινίστηκε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία για την ιστορική επαναπροσέγγιση της Ουάσινγκτον με την Αβάνα, δεν θα παραστεί στην κηδεία του πρώην ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

«Ούτε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ούτε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβούν στην Κούβα για την κηδεία του "πατέρα της Κουβανικής Επανάστασης"», δήλωσε ο Τζο Έρνεστ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση στην περίπτωση που μια αμερικανική αντιπροσωπεία μεταβεί στην Κούβα.

Από τον Καναδά, ο πρωθυπουργός, Τζαστίν Τριντό δεν θα ταξιδέψει τελικά στην Κούβα.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι ο γενικός κυβερνήτης Ντέιβιντ Τζόνστον θα εκπροσωπήσει την χώρα στις εκδηλώσεις προς τιμή του εκλιπόντος Κάστρο. Ο Τζόνστον είναι αντιπρόσωπος της βασίλισσας Ελισάβετ, της επικεφαλής του κράτους κατά τίτλο.

Ο Τριντό δέχθηκε έντονη κριτική από τους βουλευτές του συντηρητικού κόμματος στον Καναδά αλλά και από στελέχη των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, αφού απέτισε φόρο τιμής σε έναν «σπουδαίο ηγέτη» κι έναν «επαναστάτη και θρυλικό ομιλητή» ακόμα κι αν επρόκετο για μια «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα».

Μπροστά στις αντιδράσεις, είπε κατόπιν ότι ο Κάστρο ήταν ένας «δικτάτορας» κι ότι «είχε σοβαρά προβλήματα στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κούβα, την οποία ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης επισκέφθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν παρότι κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο πένθος και απηύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα κάνοντας λόγο για έναν «στενό φίλο και σύντροφο», δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις αλλά στέλνει αντιπροσωπεία η οποία αναχώρησε σήμερα από την Πιονγιάνγκ για την Αβάνα.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ θα εκπροσωπήσει το Βερολίνο στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, ανακοίνωσε απόψε η γερμανική κυβέρνηση, αφού νωρίτερα κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί των ημερών του πατέρα της κουβανικής επανάστασης.

«Η Γερμανία θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο από τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ του ομοσπονδιακού προέδρου και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Σχετικές ειδήσεις