ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε υπέρ Ρέντσι: Αν ήμουν Ιταλός θα ψήφιζα «ναι» στο δημοψήφισμα

Σόιμπλε υπέρ Ρέντσι: Αν ήμουν Ιταλός θα ψήφιζα «ναι» στο δημοψήφισμα

Τι και αν ο Ματέο Ρέντσι κήρυξε πόλεμο κατά της Γερμανίας πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε συνέδριο στο Βερολίνο ότι αν ήταν στην Ιταλία θα ψήφιζε «ναι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Ο Ρέντσι φέρει σε πέρας ή προσπαθεί να φέρει σε πέρας συνταγματική μεταρρύθμιση και πρέπει να πω ότι τον σέβομαι πολύ» τόνισε ο Σόιμπλε επαινώντας τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Δήλωσε, δε, ότι αν ήταν Ιταλός θα ψήφιζε «ναι», όπως γράφει η Corriere della Sera.

«Ας περιμένουμε, ελπίζω να πετύχει», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πείθει περισσότερο από άλλους ότι μπορεί να κάνει τα βήματα προόδου που χρειάζεται η Ιταλία».

Αναφερόμενος, πάντα, στον Ρέντσι, ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «αν χάσει, δεν νομίζω ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική» και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «και αν η προσπάθεια αυτή αποτύχει, ελπίζει να βρει άλλες οδούς για να προοδεύσει η Ιταλία».

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αγοράσει περισσότερα ιταλικά ομόλογα, εάν το δημοψήφισμα της Κυριακής προκαλέσει αναταραχή στην αγορά
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές των ιταλικών κρατικών ομολόγων, εάν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής οδηγήσει σε άλμα το κόστος δανεισμού της χώρας, η οποία έχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη, δήλωσαν πηγές της κεντρικής τράπεζας στο Reuters.

Ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση καταγράφονται έντονες ρευστοποιήσεις στα ιταλικά κρατικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πολιτικής αναταραχής. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να επικρατήσει το στρατόπεδο του «όχι», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει εκτός πρωθυπουργίας τον Ματέο Ρέντσι.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα των μηνιαίων αγορών ομολόγων ύψους 80 δισ. ευρώ για να αντισταθμίσει την όποια άμεση, περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά το δημοψήφισμα, καθησυχάζοντας τις αγορές και στηρίζοντας τα ομόλογα, σύμφωνα με τέσσερις πηγές από την κεντρική τράπεζα που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Οι πηγές προσέθεσαν ότι το πρόγραμμα είναι αρκετά ευέλικτο για να επιτρέπει την προσωρινή αύξηση των αγορών ιταλικών ομολόγων και ότι μια τέτοια κίνηση δεν χρειάζεται απαραίτητα την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που συνεδριάζει στις 8 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει εάν θα επεκτείνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μετά τον Μάρτιο.

Ωστόσο τόνισαν ότι κάτι τέτοιο θα περιοριστεί χρονικά σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να αντισταθμιστεί η όποια άμεση αστάθεια στην αγορά, διότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη και όχι για να αντιμετωπίζει κρίσεις σε μεμονωμένες χώρες.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν η Ιταλία ή οι τράπεζές της χρειαστούν μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη, η Ρώμη θα πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα για βοήθεια.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο για βοήθεια προς την Ιταλία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, εάν χρειαστεί. Το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έχει ενσωματωμένη ευελιξία», δήλωσε μία από τις πηγές. «Το βασικό είναι ότι η ΕΚΤ πρέπει να πεισθεί ότι η αστάθεια μπορεί να ξεπεραστεί με τη χρήση αυτής της ευελιξίας».

Η ΕΚΤ αρνήθηκε πάντως να κάνει κάποιο σχόλιο.