ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ο διεθνής συνασπισμός βομβάρδισε γέφυρες στη Μοσούλη

Ιράκ: Ο διεθνής συνασπισμός βομβάρδισε γέφυρες στη Μοσούλη

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι αντεπιθέσεις που εξαπολύουν οι τζιχαντιστές κατά των ιρακινών δυνάμεων που προσπαθούν να ανακαταλάβουν την πόλη.

Αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) βομβάρδισαν σήμερα τις τέσσερις από τις πέντε γέφυρες της που συνδέουν τις δύο όχθες του Τίγρη στη Μοσούλη.

Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά είχαν στόχο να «τεθούν εκτός λειτουργίας» και όχι να «καταστραφούν» οι γέφυρες αυτές, δήλωσε σήμερα ο βρετανός στρατηγός Ρούπερτ Τζόουνς, εκ των ανωτάτων αξιωματικών που συντονίζουν τις επιθέσεις του συνασπισμού, μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη Βαγδάτη.

Οι επιδρομές είχαν ως βασικό στόχο να εμποδιστούν οι τζιχαντιστές που είναι οχυρωμένοι στη δυτική όχθη του Τίγρη να εφοδιάσουν με φορτηγά-βόμβες μαχητές τους στην άλλη πλευρά του ποταμού, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες, εξήγησε ο στρατηγός Τζόουνς.

Τα φορτηγά αυτά, τα οποία ρίχνουν βομβιστές-καμικάζι πάνω στις ιρακινές δυνάμεις, προκαλούν σοβαρές απώλειες. Εξάλλου οι συμμαχικές δυνάμεις και οι ιρακινοί σκάβουν ή ανοίγουν με εκρηκτικά κρατήρες σε ορισμένους δρόμους ώστε να εμποδίζεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικά, ανέφερε ο στρατηγός.

Οι τακτικές αυτές μοιάζουν να έχουν φέρει αποτελέσματα καθώς «ο αριθμός των φορτηγών-βομβών που χρησιμοποιεί ο εχθρός μειώνεται», συνέχισε ο Ρούπερτ Τζόουνς.

Ο βρετανός στρατιωτικός έκρινε ότι η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, η οποία έχει μπει στην έβδομη εβδομάδα της, πηγαίνει «συνολικά όπως προβλεπόταν». «Η εντύπωσή μου είναι πως ο εχθρός αρχίζει να δυσκολεύεται», είπε και κάλεσε να επιδειχθεί «υπομονή».

Ο συνασπισμός αναμένει ότι θα «συνεχιστούν οι σκληρές μάχες τις εβδομάδες που έρχονται», πρόσθεσε ο στρατηγός Τζόουνς.

Σχετικές ειδήσεις