ΚΟΣΜΟΣ

Σάντφορντ Φλέμινγκ: Η Google τιμά με Doodle τα 190ά γενέθλια του Σκωτζέσου μηχανικού

Σάντφορντ Φλέμινγκ: Η Google τιμά με Doodle τα 190ά γενέθλια του Σκωτζέσου μηχανικού

Google Doodle: Τον «πατέρα» της παγκόσμιας ώρας τιμά με Doodle η Google

Ως τον 19ο αιώνα οι κοινότητες ανά τον πλανήτη είχαν την ελευθερία να θέτουν τη δική τους τοπική ώρα. Το 1876 όµως ένας σκωτσέζος µηχανικός µε το όνοµα Σάντφορντ Φλέµινγκ πρότεινε να θεσµοθετηθεί µια κοινή παγκόσµια ώρα και να χωριστεί ο πλανήτης σε χρονικές ζώνες.

Δείτε το Doodle της Google

sandford flemings 190th birthday 5693910618734592 hp2x

Η σύλληψή του για την επίσηµη ώρα αποτέλεσε τη βάση του συστήµατος των χρονικών ζωνών που υιοθετήθηκε το 1884, ωστόσο χρειάστηκαν άλλα 35 χρόνια προκειµένου να συµφωνήσουν όλα τα κράτη σε µία κοινή οµάδα χρονικών ζωνών που να καλύπτουν την υδρόγειο. Το αποτέλεσµα ήταν η δηµιουργία 24 µεσηµβρινών που «κόβουν» καθέτως σε φέτες την επιφάνεια της Γης, καθένας εκ των οποίων σηµατοδοτεί µία ώρα του 24ώρου.

Κανένας οργανισµός δεν ασκούσε επίσηµη εξουσία επάνω σε αυτές τις ζώνες. Έτσι, στα χρόνια που ακολούθησαν, τα «εύπλαστα» όρια των ζωνών σε κάποιες περιπτώσεις µεγάλωσαν ή µίκρυναν προκειµένου να εξυπηρετούν γεωπολιτικά και εµπορικά συµφέροντα. Η πιο χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση αφορά το µέρος όπου ο ήλιος ανατέλλει (από τεχνικής απόψεως) στον πλανήτη: πρόκειται για τη διεθνή γραµµή αλλαγής ηµεροµηνίας (international date line), η οποία διατρέχει τον Ειρηνικό από τον Βορρά στον Νότο.

Ροή Ειδήσεων