ΚΟΣΜΟΣ

Αστάνα: Σε «τεντωμένο σχοινί» οι διαπραγματεύσεις για το Συριακό

Αστάνα: Σε «τεντωμένο σχοινί» οι διαπραγματεύσεις για το Συριακό

Η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, που θα συμμετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί ν' αρχίσουν σήμερα (23/1) στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, θα συζητήσει μόνο πιθανούς τρόπους διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με τον ουσιαστικό ρόλο της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Η συριακή αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η εκεχειρία παραβιάζεται από τις ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες, που δρουν στη χώρα, υποστηρίζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις.

«Δε θα εισέλθουμε σε πολιτικές συζητήσεις, αλλά σε ζητήματα που σχετίζονται με την τήρηση της εκεχειρίας, αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης, αναφορικά με τις περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία, την απελευθέρωση κρατουμένων, αλλά και τη διάθεση βοήθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιαχία αλ Αρίντι, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση της Συρίας, έχει συμφέρον να αποπροσανατολίζει τη συζήτηση από τα παραπάνω θέματα. Εάν η κυβέρνηση νομίζει ότι η παρουσία μας στην Αστάνα, συνιστά παράδοσή μας, αυταπατάται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η αντιπροσωπεία των ανταρτών αποτελείται από οκτώ μέλη, τα οποία θα δέχονται συμβουλές από εννέα Σύρους αντιπολιτευόμενους της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Αντιπολίτευσης. Σκιά στις διαπραγματεύσεις ρίχνει όμως η απόφαση της μεγαλύτερης οργάνωσης των ανταρτών, της Άχραρ αλ Σαμ, να συμμετάσχει επικαλούμενη τις «παραβιάσεις» της εκεχειρίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η οργάνωση αυτή, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία και συγκεντρώνει χιλιάδες μαχητές, ανακοίνωσε πάντως ότι θα υποστηρίξει τις αποφάσεις της Αστάνα, αν αυτές «υπηρετούν το συμφέρον του έθνους».

«Υπάρχει μια πραγματική ανησυχία στην αντιπολίτευση ότι οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, θα χειραγωγηθούν σε μια πολιτική λύση από το καθεστώς», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές επισφραγίζουν και την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία έχει προσεγγίσει τη Ρωσία. Οι δύο χώρες την Τετάρτη διεξήγαγαν τις πρώτες κοινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία.

Παρόλα αυτά εξακολουθούν να διαφωνούν για το μέλλον του Άσαντ: Η Τουρκία θέλει την αποχώρησή του κατά την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης, κάτι που το καθεστώς αρνείται κατηγορηματικά.

Παρόλα αυτά η Άγκυρα εμφανίστηκε πιο διαλλακτική την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ να παραδέχεται ότι μια διευθέτηση της κρίσης στη Συρία χωρίς τον Άσαντ «δεν είναι ρεαλιστική».

Για το Ιράν, μεγάλο πολιτικό και στρατιωτικό σύμμαχο της Συρίας, η συνάντηση στην Αστάνα, όπου θα εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, θεωρείται μέσο για να εδραιώσει την περιφερειακή της επιρροή μπροστά στη ρωσοτουρκική προσέγγιση.

Το Παρίσι και το Λονδίνο θα εκπροσωπούνται σε επίπεδο πρεσβευτών, ενώ και η ΕΕ θα έχει επίσημη παρουσία.

Η Ρωσία είχε καλέσει και τους Αμερικάνους να συμμετάσχουν στις συζητήσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία από την Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Καζακστάν Τζορτζ Κρολ θα είναι παρών ως παρατηρητής.

Σχετικές ειδήσεις