ΚΟΣΜΟΣ

«Ψυχρό» φθινόπωρο για τον Στρος Καν στο Παρίσι

«Ψυχρό» φθινόπωρο για τον Στρος Καν στο Παρίσι
Η άφιξη του Ντομινίκ Στρος Καν στο Παρίσι συνοδεύεται από μια ψυχρή υποδοχή εκ μέρους των Σοσιαλιστών και μερίδας των Γάλλων...

Η άφιξη του Ντομινίκ Στρος Καν στο Παρίσι συνοδεύεται από μια ψυχρή υποδοχή εκ μέρους των Σοσιαλιστών και μερίδας των Γάλλων. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν επικρατέστερος για την γαλλική προεδρία, όμως η νομική του περιπέτεια στη Νέα Υόρκη αντέστρεψε την πολιτική κατάσταση.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα δύο τρίτα των Γάλλων δεν επιθυμούν να αναλάβει ο Στρος Καν κυβερνητικό αξίωμα, αν οι Σοσιαλιστές κερδίσουν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Από τους ψηφοφόρους του κόμματός του, περίπου οι μισοί θα ήταν ικανοποιημένοι αν αναλάμβανε ένα υπουργείο.

Αναλυτές προβλέπουν ότι ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ θα κάνει την πρώτη του δημόσια «εμφάνιση» δίνοντας συνεντεύξεις σε τηλεοράσεις και εφημερίδες για να εξηγήσει τη συμπεριφορά του στους συμπατριώτες του. Σήμερα, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Παρισιού δεν έκανε καμία δήλωση.

Οι σύντροφοί του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα παρά την αρχική παγερή ικανοποίηση για την κατάρριψη των κατηγοριών, κρατούν αποστάσεις από τον DSK.

Μια ημέρα πριν την επιστροφή του, τηρούσαν σιωπή για τον μελλοντικό του ρόλο.

Πολλοί Σοσιαλιστές, επίσης, εκφράζουν την απέχθειά τους για την συμπεριφορά του και την φήμη του σχετικά με τις γυναίκες.

Ο Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος, μίλησε αόριστα για το ρόλο του Στρος Καν στις εκλογές και δεν αναφέρθηκε σε υπουργικό πόστο.

Η αντίπαλός του Μαρτίν Ομπρί κράτησε την ίδια στάση επισημαίνοντας μάλιστα σε συνέντευξή της στο Canal+ ότι συμφωνεί με τις άλλες γυναίκες για την στάση του Στρος-Καν απέναντι στο αντίθετο φύλο.

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του ο Πιερ Μοσκοβισί τον εγκατέλειψε αναλαμβάνοντας συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ. Το ίδιο και ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς που στηρίζει την Ομπρί.

Για τον Μισέλ Ροκάρ, σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό, ο Στρος-Καν είναι «ψυχικά άρρωστος...και βρίσκεται εκτός παιχνιδιού».