ΚΟΣΜΟΣ

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη πάνοπλοι αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη πάνοπλοι αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας

Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί έχουν λάβει θέσεις γύρω από την πρεσβεία της Βόρειας Κορέαςστην Κουάλα Λουμπούρ ενόψει της αναχώρησης του πρεσβευτή, ο οποίος βρίσκεται προς απέλαση από τη Μαλαισία έπειτα από την ένταση που προκάλεσε στις σχέσεις των δύο χωρών η δηλητηρίαση του ετεροθαλούς αδελφού του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οχήματα και μοτοσικλετιστές της αστυνομίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, καθώς ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής, Κανγκ Τσολ, αναμένεται να αναχωρήσει από τη Μαλαισία με αεροσκάφος των Malaysia Airlines για το Πεκίνο το απόγευμα, διευκρίνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχοι της μαλαισιανής κυβέρνησης.

Η Μαλαισία έδωσε προθεσμία 48 ωρών στον πρεσβευτή να αναχωρήσει από τη χώρα, σε μια νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών μετά τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, 45 ετών, ο οποίος υπέκυψε στις 13 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ έπειτα από επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα VX που είναι τόσο ισχυρός ώστε να θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής.

north korea ambassador

Ο πρεσβευτής Κανγκ Τσολ κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο από τις μαλαισιανές αρχές οι οποίες απαίτησαν χωρίς αποτέλεσμα από την Πιονγκγιάνγκ να ζητήσει συγγνώμη για τις επικρίσεις που διατύπωσε με τις οποίες αμφισβητούσε την αμεροληψία της έρευνας. Η Βόρεια Κορέα απέρριψε τα συμπεράσματα της νεκροψίας και υποστηρίζει πως το θύμα πέθανε από ανακοπή καρδιάς.

Ο μαλαισιανός πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε σήμερα πως δεν αναμένει ότι η Πιονγκγιάνγκ θα ζητήσει συγγνώμη.

«Δεν έχουμε λάβει τίποτα. Δεν περιμένω τίποτα. Όφειλαν επί της αρχής να ζητήσουν συγγνώμη, (άρα) τον έχουμε κηρύξει persona non grata», δήλωσε ο Νατζίμπ, απαντώντας στους δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν αν η Μαλαισία αναμένει ακόμη από την Πιονγκγιάνγκ να ζητήσει συγγνώμη.

Σχετικές ειδήσεις