ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με τη σορό του Κιμ Γιονγκ Ναμ: Ζητούν να την ανταλλάξουν με 9 Μαλαισιανούς κρατούμενους

Θρίλερ με τη σορό του Κιμ Γιονγκ Ναμ: Ζητούν να την ανταλλάξουν με 9 Μαλαισιανούς κρατούμενους

Η σορός του Κιμ Γιονγκ Ναμ, που δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τον Φεβρουάριο θα παραδοθεί στις αρχές της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας.

Σε θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες το περιστατικό με τη σορό του Κιμ Γιονγκ Ναμ, το οποίο παρέμενε σε νεκροτομείο στη Μαλαισία εδώ και περίπου δύο μήνες.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συμφώνησαν σήμερα να προχωρήσουν σε μία ανταλλαγή.

Αναλυτικότερα όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Najib Razak, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με την πλευρά της Βορείου Κορέας συμφωνήθηκε να αποσταλεί η σορός του ετεροθαλή αδελφού του Κιμ Γιονγ Ουν στη Βόρειο Κορέα και σε αντάλλαγμα 9 Μαλαισιανοί πολίτες επιστρέφουν στη χώρα τους.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Razak, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο χωρών, οι 9 Μαλαισιανοί που κρατούνταν στην Πιονγκγιάνγκ από την έναρξη της διπλωματικής κρίσης, με αφορμή τον θάνατο του Κιμ, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αίρεται επίσης η απαγόρευση εξόδου από τη Μαλαισία για τους Βορειοκορεάτες που βρίσκονται εκεί.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο αυτοεξόριστος αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν, δηλητηριάστηκε με μια νευροτοξική ουσία στις 13 Φεβρουαρίου, ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τη Μαλαισία. Η Νότια Κορέα κατηγόρησε αμέσως τη Βόρεια Κορέα ότι ενορχήστρωσε τη δολοφονία. Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της αρνήθηκε τις κατηγορίες, δεν δέχτηκε ποτέ τα συμπεράσματα των ιατροδικαστών και ζητούσε επίμονα να της παραδοθεί η σορός, χωρίς να επιβεβαιώνει την ταυτότητα του νεκρού. Δεν παραδέχεται επίσης ότι ο νεκρός είναι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ και εξακολουθεί να τον αποκαλεί «Κιμ Τσολ», το όνομα που αναγραφόταν στο διπλωματικό διαβατήριό του.

Ο Razak διευκρίνισε ότι «αφού ολοκληρώθηκε η νεκροψία και αφού λάβαμε μια επιστολή από την οικογένεια που ζητούσε τον επαναπατρισμό της σορού, ο ιατροδικαστής ενέκρινε την παράδοσή της».

Οι 9 Μαλαισιανοί που κρατούνταν στην Πιονγκγιάνγκ αναμένεται να επιστρέψουν στην Κουάλα Λουμπούρ νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Η Βόρεια Κορέα τους είχε απαγορεύσει να φύγουν από τη χώρα και η Μαλαισία απάντησε εφαρμόζοντας το ίδιο μέτρο για τους Βορειοκορεάτες που βρίσκονταν στο έδαφός της, με αποτέλεσμα οι πολίτες των δύο χωρών να βρεθούν σε μια κατάσταση «ομηρείας» εν μέσω της διπλωματικής κρίσης που προκάλεσε η δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ.