ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία για επίθεση ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ: Πράξη επίθεσης και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Ρωσία για επίθεση ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ: Πράξη επίθεσης και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Η Ρωσία κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο με το πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσε εναντίον του καθεστώτος στη Δαμασκό το βράδυ της Πέμπτης (6/4), αντιδρώντας στην επίθεση με χημικά όπλα την οποία φέρεται να έκανε ο συριακός στρατός με αποτέλεσμα πάνω από 80 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

«Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν εναντίον κυρίαρχου εδάφους της Συρίας. Θεωρούμε αυτή την επίθεση μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια πράξη επίθεσης», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αμερικανική πυραυλική επίθεση.

Πλήρως δικαιολογημένο το πυραυλικό πλήγμα στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα» στη Συρία, προειδοποίησε από την πλευρά της η αντιπρόσωπος της Ουάσιγκτον στα Ηνωμένα Έθνη, χαρακτηρίζοντας «πλήρως δικαιολογημένη» την πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικής στρατιωτικής βάσης του συριακού καθεστώτος.

Οι ΗΠΑ έκαναν ένα πολύ μετρημένο βήμα, που ήταν «πλήρως δικαιολογημένο» όταν εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον της βάσης, σε αντίδραση για την πολύνεκρη επίθεση με τοξικά αέρια στην επαρχία Ιντλίμπ, ανέφερε η πρεσβευτής Νίκι Χέιλι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν άπραγες όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα. Είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον μας να αποτρέψουμε τη διάδοση και τη χρήση των χημικών όπλων».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ