ΚΟΣΜΟΣ

Οι εξεγερμένοι μπήκαν στη γενέτειρα του Καντάφι

Οι εξεγερμένοι μπήκαν στη γενέτειρα του Καντάφι
Στη Σύρτη, τη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, εισήλθαν οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης...

Στη Σύρτη, τη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, εισήλθαν οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, αργά το απόγευμα.

Ο ανταποκριτής του δικτύου Αλ Τζαζίρα, που μετέδωσε την είδηση, ανέφερε ότι οι εξεγερμένοι μπήκαν στην πόλη από τη δυτική και τη νότια πλευρά.

Νωρίτερα, η αυτοκινητοπομπή των μαχητών του Συμβουλίου δέχτηκε πυρά από δυνάμεις πιστές στον πρώην ηγέτη της Λιβύης, καθώς προέλαυνε προς τη Σύρτη.

«Υπάρχει μία ομάδα νεαρών που επιθυμούν να αντισταθούν. Τους δώσαμε δύο ώρες για να καταθέσουν τα όπλα, όμως αρνήθηκαν», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπάσιρ Άλι των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, η επίθεση αυτή δεν ανέκοψε την πορεία των εξεγερμένων.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έφτασαν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ στη Βεγγάζη, όπου τους υποδέχθηκε πλήθος εκατοντάδων Λίβυων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Λαέ της Λιβύης έχεις δείξει το θάρρος σου, σήμερα πρέπει να δείξεις ξανά θάρρος, (θάρρος) για συγχώρεση», δήλωσε ο Σαρκοζί μιλώντας προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία.

«Εμείς πιστεύουμε σε μια Λιβύη ενωμένη, όχι σε μια Λιβύη διαιρεμένη», προσέθεσε.

«Είναι εξαίσιο να βρισκόμαστε σε μία ελεύθερη Λιβύη», δήλωσε από τη μεριά του ο Βρετανός πρωθυπουργός προς τους συγκεντρωμένους, που κυμάτιζαν γαλλικές και βρετανικές σημαίες.