ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στην Ινδονησία: Στη φυλακή ο χριστιανός κυβερνήτης της Τζακάρτα για βλασφημία κατά του Ισλάμ

Σάλος στην Ινδονησία: Στη φυλακή ο χριστιανός κυβερνήτης της Τζακάρτα για βλασφημία κατά του Ισλάμ

Δικαστήριο της Ινδονησίας καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών για βλασφημία κατά του Ισλάμ τον χριστιανό κυβερνήτη της Τζακάρτα, Μπασούκι Τζαχάγια Πουρνάμα, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα.

Η δίκη του χριστιανού κυβερνήτη θεωρήθηκε ως ένα τεστ για τη θρησκευτική ανεκτικότητα, στην μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

wire 537367 1494309168 530 634x421

Η απόφαση αυτή, η οποία ήταν εντελώς αναπάντεχη καθώς η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στον «Αχόκ» Μπασούκι Τζαχάτζα Πουρνάμα ποινή δύο ετών με αναστολή, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συντηρητικούς μουσουλμάνους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό κτήριο, οι οποίοι αμέσως φώναζαν «Ο θεός είναι ο μέγιστος!».

Ο δικαστής ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο έκρινε τον Αχόκ «ένοχο για βλασφημία» και τον καταδίκασε «σε δύο χρόνια φυλάκιση». Αμέσως ζήτησε να οδηγηθεί στη φυλακή ο κυβερνήτης, ο οποίος τον Απρίλιο έχασε στις εκλογές, όμως παραμένει στη θέση του ως τον Οκτώβριο.

«Θα ασκήσουμε έφεση», απάντησε ο Αχόκ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

C XQ5e0V0AA4Yke

Ο κυβερνήτης, που είναι γνωστός για την ευθύτητά του, κατηγορήθηκε για μια δήλωση που είχε κάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, όταν είχε πει ότι είναι λανθασμένη η ερμηνεία που δίνουν ορισμένοι ουλεμάδες (μουσουλμάνοι θεολόγοι) σε μια σούρα του Κορανίου. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, ένας μουσουλμάνος θα πρέπει να ψηφίζει και να εκλέγει μόνο μουσουλμάνους ηγέτες.

Λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, ο κυβερνήτης ζήτησε δημοσίως συγγνώμη, αλλά αυτό δεν κατεύνασε την οργή ορισμένων φονταμενταλιστικών οργανώσεων, όπως της οργάνωσης Μέτωπο Υπερασπιστών του Ισλάμ (FPI).

Στα μέσα Απριλίου ο Αχόκ ηττήθηκε στις εκλογές, όπου διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία, από τον μουσουλμάνο αντίπαλό του Ανιές Μπασουεντάν.

Ο Αχόκ ήταν ο πρώτος μη μουσουλμάνος κυβερνήτης της Τζακάρτα εδώ και μισό αιώνα και ο πρώτος που προερχόταν από την κινεζική μειονότητα. Ανέλαβε τη θέση χωρίς εκλογές το 2014 μετά την εκλογή στην προεδρία της Ινδονησίας του προκατόχου του Τζόκο Ουιντόντο, του οποίου ήταν αναπληρωτής.

Πηγή: APE-MPE, Reuters

Σχετικές ειδήσεις