ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Σκληρές διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση

Λιβύη: Σκληρές διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση
Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις διεξάγονται στη Βεγγάζη της Λιβύης, για το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα...

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις διεξάγονται στη Βεγγάζη της Λιβύης, για το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα, η σύνθεση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα.

Αξιωματούχος των εξεγερμένων ανέφερε ότι στη Βεγγάζη συναντιούνται ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, ο ασκών καθήκοντα πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Μαχμούντ Τζιμπρίλ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Ο Τζιμπρίλ αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του πρωθυπουργού και η κυβέρνησή του θα αποτελείται από 34 υπουργούς. Δύο υπουργικές θέσεις ενδέχεται να δοθούν σε γυναίκες. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με αρμοδιότητες στον οικονομικό τομέα, θα αναλάβει ο Άλι Ταρχούνι, νυν υπεύθυνος Οικονομικών και Πετρελαίου, ενώ το υπουργείο Άμυνας θα αναλάβει ο Οσάμα Αλ-Τζούλι και το υπουργείο Πετρελαίου ο Άμπντελ Ραχμάν Μπεν Γιέζα.

Η ίδια πηγή ωστόσο έκανε λόγο για «διαφωνίες» όσον αφορά το σχηματισμό της κυβέρνησης αφού ορισμένα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου κατηγορούν τον Τζιμπρίλ ότι δεν έλαβε υπόψη του τις θέσεις πολλών πολιτικών κομμάτων, όπως για παράδειγμα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει να χειριστεί τις πολιτικές υποθέσεις της Λιβύης κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών και τη σύνταξη νέου συντάγματος. Στο έργο της θα έχει τη συμπαράσταση των Ηνωμένων Εθνών, που θα στείλει στη χώρα μια αποστολή με τρίμηνη θητεία.