ΚΟΣΜΟΣ

Ακυρώθηκε η δημοπρασία για τις 147 απλίκες του Le Corbusier

Ακυρώθηκε η δημοπρασία για τις 147 απλίκες του Le Corbusier

Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη επίμαχη δημοπρασία που είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Λε Κορμπυζιέ, οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από το Κτίριο Κατοικιών του Φιρμινί στην περιοχή του Λίγηρα, στην κεντρική Γαλλία, ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές.

Απέναντι στην αντίθεση των κατοίκων, ο δήμαρχος του Φιρμινί Μαρκ Πετί, πρόεδρος του Δημόσιου Γραφείου Στέγασης της πόλης, αποφάσισε να ακυρώσει τη δημοπρασία που θα πραγματοποιείτο στο Παρίσι από τον Οίκο Artcurial. Η ένωση των Κατοίκων του Κτιρίου Κατοικιών Le Corbusier στο Φιρμινί και η ένωση Le Modul'or, με επιστολή τους, είχαν ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού να «αρχίσει μια διαδικασία καταγραφής ως ιστορικών μνημείων» των απλικών από καμπύλο μέταλλο, χρώματος γκρι (57 από τις οποίες χρήζουν αποκατάστασης).

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Le Corbusier Αντουάν Πικόν έκανε λόγο «για ανάρμοστο χαρακτήρα της πώλησης αυτής» την ώρα που η πόλη, η οποία «δηλώνει ότι είναι «ο μεγαλύτερος χώρος Le Corbusier στην Ευρώπη», είναι σήμερα ιδιοκτήτης ενός κτιρίου που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από τον Ιούλιο του 2016.

31 ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

Η ενέργεια αξιοποίησης των 147 απλικών που είχαν αποθηκευτεί σε αποθήκη εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, θα επέτρεπε τη χρηματοδότηση εργασιών στη μικρή πόλη των 18.000 κατοίκων, της οποίας σχεδόν το 50% των κατοικιών είναι εργατικές. «Η δημοπρασία θα μπορούσε να αποφέρει τις απαραίτητες 150.000 έως 200.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση εργασιών συμμόρφωσης του κτιρίου με τους κανονισμούς πυροπροστασίας», δήλωσε ο Φρανσουά Περιέ, διευθυντής του Δημοσίου Γραφείου Στέγασης.

Σε επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στον δήμαρχο του Φιρμινί, ο γενικός διευθυντής περιουσιών του υπουργείου Πολιτισμού Βενσέν Μπερζό, του ζητούσε να «επανεξετάσει» το σχέδιο πώλησης των απλικών λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.

Μεταξύ αυτών είναι το ενδιαφέρον που προκαλούν οι απλίκες από άποψη ιστορίας της τέχνης, αλλά και το γεγονός ότι η Μονάδα Κατοικιών του Φιρμινί περιλαμβάνεται εν μέρει στην παγκόσμια κληρονομιά που σημαίνει ότι φέρει την ετικέτα της αξιόλογης σύγχρονης Αρχιτεκτονικής και ότι τα πνευματικά δικαιώματα του έργου κατέχει το Ίδρυμα Le Corbusier, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού.

Ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, ο Λε Κορμπυζιέ (1887-1965) γεννήθηκε στην Ελβετία, απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα το 1930 και υπέγραψε καινοτόμα έργα στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Ινδία τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Τον Ιούλιο του 2016, 17 έργα του σε επτά χώρες (εκ των οποίων 10 στη Γαλλία) εντάχθηκαν στον Κατάλογο με τους χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Σχετικές ειδήσεις