ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην αξιωματούχοι της ΕΕ στο πλευρό των Παλαιστινίων

Πρώην αξιωματούχοι της ΕΕ  στο πλευρό των Παλαιστινίων
Διακεκριμένες προσωπικότητες της ΕΕ οι οποίες ωστόσο δε βρίσκονται στο προσκήνιο απεύθυναν έκκληση προς την ΕΕ να στηρίξει τους Παλαιστινίους...

Διακεκριμένες προσωπικότητες της ΕΕ οι οποίες ωστόσο δε βρίσκονται στο προσκήνιο απεύθυναν έκκληση προς την ΕΕ να στηρίξει τους Παλαιστινίους.

Σε δήλωσή τους μάλιστα τόνισαν την αναγκαιότητα της αρχής των διαπραγματεύσεων της ανεξάρτητης Παλαιστίνης με το Ισραήλ.

Διευκρίνισαν ακόμη πως η ΕΕ στην προσπάθεια του επανακαθορισμού των σχέσεων της με τους λαούς της περιοχής τα κράτη –μέλη δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να διαδραματίσουν θετικό και δραστικό ρόλο.

Στο ίδιο πνεύμα κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις των Φελίπε Γκονζάλες σοσιαλιστή, πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας και Μάρτι Αχτισάαρι σοσιαλδημοκράτη πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας) οι οποίοι συνυπέγραψαν άρθρο που δημοσιεύτηκε στην "International Herald Tribune", με τίτλο "δέκα λόγοι για ένα ευρωπαϊκό "ναι".

Κατά την άποψη των ευρωπαίων πολιτικών μάλιστα , η Ευρώπη δεν έχει πολλές φορές την ευκαιρία να διαδραματίσει έναν πιλοτικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και αν υπερψηφίσει το Παλαιστινιακό αίτημα θα τονώσει την προοπτική της λύσης των δύο κρατών, θα δώσει κύρος στην επένδυσή της με τη λειτουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους, θα εναρμονίσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα με τις ευρωπαϊκές αξίες και ακόμη, μπορεί να διευκολύνει τις ΗΠΑ, τηρώντας μια πιο σκληρή στάση στη διαπραγμάτευσή της με το Ισραήλ.