ΚΟΣΜΟΣ

Η Άγκυρα επικρίνει την πρόταση Σαρκοζί για το Παλαιστινιακό

Η Άγκυρα επικρίνει την πρόταση Σαρκοζί για το Παλαιστινιακό
Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν οι προτάσεις του γάλλου προέδρου όσον αφορά το Παλαιστινιακό...

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν οι προτάσεις του γάλλου προέδρου όσον αφορά το Παλαιστινιακό. Την Τετάρτη, από το βήμα του ΟΗΕ, ο Νικολά Σαρκοζί πρότεινε να συνεννοηθούν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί σε ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων υποστηρίζοντας παράλληλα να λάβει η Παλαιστίνη ένα "ενδιάμεσο καθεστώς κράτους παρατηρητή" στον ΟΗΕ.

Τον τελευταίο καιρό "φαίνεται πως ορισμένες χώρες έχουν αλλάξει ιδέες, εξαιτίας της επιρροής του Ισραήλ", όσον αφορά την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους σχολίασε ο τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ευρωπαίους δημοσιογράφους.

"Αυτό που είπε ο Σακοζί σχετικά με την Παλαιστίνη είναι ανάλογο με αυτό που έχει πει σχετικά με την Τουρκία, όταν πρότεινε να μην είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σχολίασε ο Αρίντς.

Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να προτείνουν μια "προνομιακή σύμπραξη" στην Τουρκία αντί μιας πλήρους ένταξης στην ΕΕ, υπενθύμισε: "Είναι ένα σφάλμα, τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένας προνομιακός εταίρος της ΕΕ εδώ και τόσα χρόνια" και έχει αρνηθεί αυτό το καθεστώς στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τους 27.

"Ελπίζω ότι η πρόταση της Παλαιστίνης να γίνει ένα πλήρες μέλος (του ΟΗΕ) θα γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας", πρόσθεσε.