ΚΟΣΜΟΣ

«Χέρι βοήθειας» προς την Βρετανία απλώνουν οι ΗΠΑ με αφορμή το Brexit – «Είμαστε στο πλευρό σας»

«Χέρι βοήθειας» προς την Βρετανία απλώνουν οι ΗΠΑ με αφορμή το Brexit – «Είμαστε στο πλευρό σας»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό της Βρετανίας στην πορεία της προς την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο.

«Ενώ το Brexit πράγματι παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις για τον βρετανικό λαό, να ξέρετε ότι έχετε έναν σταθερό σύμμαχο στις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε ο Τίλερσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Θα σταθούμε στο πλευρό του συμμάχου μας καθώς θα διαμορφώνεται το Brexit. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτή τη μακρά σχέση», πρόσθεσε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στο θέμα της Λιβύης. Ο Τζόνσον είπε ότι το σχέδιο της Τρίπολης για τη διεξαγωγή εκλογών το 2018 κινείται μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τον Ιούλιο, οι αντίπαλες πλευρές της Λιβύης δεσμεύτηκαν ότι θα εργαστούν για την οργάνωση εκλογών και μια εκεχειρία υπό όρους. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε είπε ότι θα πρέπει να συνταχθεί ένας εκλογικός νόμος για να διασφαλιστεί ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα φέρει κάποια βιώσιμη αλλαγή στη χώρα.

«Θα ήταν πρόωρο να οργανωθούν εκλογές μέσα σε διάστημα ενός έτους; Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να είναι η σωστή χρονική στιγμή. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην γίνουν υπερβολικά γρήγορα και να προηγηθεί η πολιτική προεργασία. Πρέπει να υπάρξει ένα σύνταγμα, μια αποδεκτή βάση για να διεξαχθούν αυτές οι εκλογές», είπε ο Βρετανός υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις