ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Πολύνεκρη μάχη μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και τζιχαντιστών σε όαση

Αίγυπτος: Πολύνεκρη μάχη μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και τζιχαντιστών σε όαση

Τουλάχιστον 35 άτομα, αστυνομικοί και στρατιωτικοί, έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με ισλαμιστικά στοιχεία στην όαση Μπαχαρίγια, 370 χλμ. νοτιοδυτικά του Καΐρου, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας και γιατροί.

Το επεισόδιο επιβεβαιώθηκε και από το υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο απέφυγε να δώσει έναν απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις της αστυνομίας και του στρατού. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι υπηρεσίες ασφαλείας παραμένουν συτο σημείο και χτενίζουν την περιοχή.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας στην Γκίζα, αστυνομικοί και στρατιώτες έσπευσαν έπειτα από μια πληροφορία που έλαβαν οι αρχές για να συλλάβουν οκτώ μέλη της οργάνωσης Χάσεμ («Τα Όπλα της Αιγύπτου») που φέρονταν να κρύβονται σε γιάφκα στην Μπαχαρίγια. Όμως η αυτοκινητοπομπή τους έπεσε σε ενέδρα μελών της οργάνωσης, που χρησιμοποίησαν αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και αυτόματα όπλα.

Σημείώνεται ότι η «Χάσεμ» έχει διαπράξει αρκετές επιθέσεις στην πρωτεύουσα, εναντίον ιδίως δικαστικών και αστυνομικών, το τελευταίο διάστημα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι αρχές της Αιγύπτου χαρακτηρίζουν τη «Χάσεμ» ως ένοπλη πτέρυγα των «Αδελφών Μουσουλμάνων», του ισλαμιστικού κινήματος το οποίο τέθηκε εκτός νόμου το 2013, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος ανήκε στις τάξεις του κινήματος αυτού. Ωστόσο «Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι» διαψεύδουν ότι συνδέονται με τη «Χάσεμ».

Σχετικές ειδήσεις