Κυρώσεις της Κομισιόν κατά της Πολωνίας

Κυρώσεις της Κομισιόν κατά της Πολωνίας

Το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, το οποίο αφορά το κράτος δικαίου και μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Πολωνίας.

Η Πολωνία έμαθε με λύπη την «πολιτική και όχι νομική» απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων εναντίον της εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που η πολωνική κυβέρνηση επέβαλε στη δικαιοσύνη και συνιστούν σοβαρή απειλή για το κράτος δικαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή «επιβαρύνει αναίτια τις σχέσεις μας, γεγονός που απειλεί να καταστήσει δύσκολη την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

«Η Πολωνία αντιμετωπίζεται σήμερα ως διαλυτική δύναμη σε αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι είναι σημαντικό να σταματήσει η καταστροφή της πολωνικής υπόληψης», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ σε Πολωνούς δημοσιογράφους στη Βαρσοβία λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι δεν αναμένει την επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας στο εγγύς μέλλον, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζολτ Σεμγέν χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Βαρσοβίας «απαράδεκτη» και πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Ο Ούγγρος αντιπρόεδρος προειδοποίησε ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν διάλεξε τον εύκολο δρόμο». Ο Ζάιμπερτ επισήμανε, ακόμη, ότι της απόφασης προηγήθηκε εντατικός και εποικοδομητικός διάλογος.

Πηγή φωτογραφίας: Independent