ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Τραμπ δηλώνει «ανοιχτός» σε συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Τραμπ δηλώνει «ανοιχτός» σε συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα στον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζάε-ιν ότι είναι «ανοιχτός» σε συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε η Σεούλ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Μία ημέρα αφότου Βόρεια και Νότια Κορέα είχαν τις πρώτες συνομιλίες τους μετά από δύο και πλέον χρόνια, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν θα αναληφθεί στρατιωτική δράση όσο συνεχίζονται οι επαφές αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του «Γαλάζιου Οίκου», της προεδρίας της Νότιας Κορέας.

«Και οι δύο ηγέτες προβλέπουν ότι οι τρέχουσες διακορεατικές συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και συμφώνησαν να διαπραγματευτούν στενά για την πρόοδο των διακορεαετικών συνομιλιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές σε συνομιλίες αν το επιθυμεί η Βόρεια Κορέα, εφόσον γίνουν στον σωστό χρόνο και υπό τις σωστές συνθήκες», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται επίσης να χαρακτήρισε «παντελώς λανθασμένο» το ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal που ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού πλήγματος στη Βόρεια Κορέα. «Είπε ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των δύο Κορεών», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα στείλει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς ως επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.

Την Τρίτη, η Wall Street Journal υποστήριξε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν αν είναι δυνατόν να επιφέρουν ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα στη Βόρεια Κορέα χωρίς να προκαλέσουν ολοκληρωτικό πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις