Τζόκερ: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν τα 3.500.000 ευρώ

Κλήρωση Τζόκερ: Τουλάχιστον 3.500.000 ευρώ θα μοιράσει…

Καιρός: Συνεχίζεται η επέλαση του χιονιά – Σε αυτές τις περιοχές θα χιονίσει την Παρασκευή

Στα «λευκά» ντύθηκαν πολλές περιοχές της Ελλάδας…

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Ξεκίνησε η καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Ευχάριστη είδηση για εκατοντάδες…

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Ο Τσίπρας «κάρφωσε» τον Μητσοτάκη στη Μέρκελ για τις Πρέσπες

Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στην καγκελάριο για…

Ελένη Τοπαλούδη: Στις φυλακές Γρεβενών και οι δύο δράστες της δολοφονίας

Στις φυλακές Γρεβενών βρίσκονται ο 19χρονος από…

Μπαγκλαντές: Σε κίνδυνο περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ

Μπαγκλαντές: Σε κίνδυνο περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ

Πάνω από 100.000 μουσουλμάνοι πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ που ζουν σε άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές θα κινδυνεύουν άμεσα από κατολισθήσεις μόλις ξεκινήσει η περίοδος των μουσώνων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ σε έκθεσή του.

Περισσότεροι από 900.000 Ροχίνγκια ζουν στην περιοχή Κοξ Μπαζάρ του Μπαγκλαντές, αφού περισσότερα από 660.000 μέλη της μειονοτικής αυτής ομάδας εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ από τα τέλη Αυγούστου. Εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι οι καταυλισμοί όπου διαμένουν είναι εντελώς ανεπαρκείς.

«Η εκτίμηση που έγινε για τους κινδύνους κατολισθήσεων και πλημμυρών κατέδειξε ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα και απαιτείται η μετεγκατάστασή τους σε νέες περιοχές ή μέσα στις συνοικίες όπου ζουν», επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες, σχεδόν 585.000, ζουν στην περιοχή Κουτουπαλόνγκ- Μπαλουκάλι.

«Μεγάλο ποσοστό της γης δεν είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση καταυλισμών καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πλημμυρών και κατολισθήσεων που επιδεινώνεται περαιτέρω από τον συνωστισμό και την ανέγερση καταλυμάτων στους λόφους», σημειώνει η έκθεση.

«Η έλλειψη χώρου παραμένει η βασική πρόκληση για την περιοχή καθώς οι καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες διαβίωσης χωρίς χώρους για υποδομές και την παροχή υπηρεσιών. Επιπλέον ο συνωστισμός αυξάνει τις προκλήσεις στον τομέα ασφαλείας και ευνοεί το ξέσπασμα ασθενειών, όπως η επιδημία διφθερίτιδας που εξαπλώνεται στις περισσότερες περιοχές», σημειώνει η έκθεση.

Αν και ένα πρόγραμμα εμβολιασμού φαίνεται να έχει αποσοβήσει τον κίνδυνο χολέρας, έχουν καταγραφεί 4.865 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα διφθερίτιδας και 35 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εμβολιάσει περισσότερους από 500.000 Ροχίνγκια κατά της διφθερίτιδας, ενώ το Σάββατο εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής ξεκίνησαν την παροχή δεύτερης δόσης του εμβολίου στα παιδιά.

Όμως έχει προκύψει νέα ανησυχία με την αύξηση των κρουσμάτων παρωτίτιδας τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πρόσφυγες Ροχίνγκια και η τοπική κοινότητα στο Μπαγκλαντές δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ κατά της ασθένειας αυτής, που αν και είναι σπάνια θανατηφόρα, μπορεί να έχει επιπλοκές όπως η μηνιγγίτιδα.