ΚΟΣΜΟΣ

Απόλυση-Σοκ στο FBI: Πανηγυρίζει ο Τραμπ

Απόλυση-Σοκ στο FBI: Πανηγυρίζει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγύρισε την απόλυση του πρώην υπαρχηγού του FBI Αντριου ΜακΚέιμπ, εκφράζοντας τη χαρά του για την απομάκρυνση ενός ανθρώπου που θεωρούσε προσωπικό του αντίπαλο και κάνοντας λόγο για «μία μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία», εκεί όπου πολλοί καταγγέλλουν μία πολιτική βεντέτα.

Ξυπνώντας τις ανησυχίες για την επιδίωξη του Λευκού Οίκου να θέσει τέλος στη ρωσική έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ, ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ Τζον Ντόουντ δήλωσε ότι ελπίζει πως το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ακολουθήσει το παράδειγμα της απόλυσης του Αντριου ΜακΚέιμπ και θα κλείσει την έρευνα.

Κάνοντας χρήση της έκφρασης που του χάρισε μεγάλες στιγμές ως σταρ τηλεριάλιτι, «Απολύεστε!», ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγύρισε από τον λογαριασμό του στο Twitter φυσικά, την απομάκρυνση του Αντριου ΜακΚέιμπ: «Ο Αντριου ΜακΚέιμπ απολύθηκε, μία μεγάλη μέρα για τους άνδρες και τις γυναίκες του FBI που εργάζονται σκληρά-μία μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία».

Στόχος εδώ και μήνες σφοδρών επικρίσεων εκ μέρους των συντηρητικών και του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ, ο Αντριου ΜακΚέιμπ, ο οποίος αποχώρησε από το πόστο του υποδιευθυντή του FBI, αλλά παρέμενε υπάλληλος της ομοσπονδιακής αστυνομίας, έμαθε την απόλυσή του 48 ώρες πριν από τα 50ά του γενέθλια, οπότε και θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί κανονικά από την υπηρεσία του.

Έλλειψη εντιμότητας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ανακοίνωσε την απόλυση του ΜακΚέιμπ έπειτα από εσωτερική έρευνα, μετά από σασπένς εβδομάδων. Την Πέμπτη ακόμη, ο ΜακΚέιμπ κατέθετε επί τέσσερις ώρες στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post.

Όμως, οι υπηρεσίες του FBI έφθασαν στο συμπέρασμα ότι ο Άντριου ΜακΚέιμπ είχε κάνει αποκαλύψεις στα μέσα ενημέρωσης και τήρησε ανέντιμη στάση καταθέτοντας ενόρκως.

5568

Η απόφαση της απόλυσής του ελήφθη «έπειτα από πλήρη και δίκαιη έρευνα», επέμεινε ο Τζεφ Σέσιονς. Όμως τα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.

Στην ανακοίνωσή του ο Αντριου ΜακΚέιμπ υπερασπίζεται την επικοινωνία του με έναν δημοσιογράφο, εξηγώντας ότι απέρρεε από τις υποχρεώσεις της θέσης του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις