Τρέμουν οι Τούρκοι: Αυτός είναι ο λόγος που προσεύχονται να σωθούν από το «κακό» (pics)

Τρέμουν οι Τούρκοι: Αυτός είναι ο λόγος που προσεύχονται να σωθούν από το «κακό» (pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το βυθισμένο Νησί των Μοναχών, το Πριγκιποννήσι που «κατάπιε» η θάλασσα του Μαρμαρά έπειτα από έναν πανίσχυρο σεισμό πριν από περίπου 1.000 χρόνια, προκαλεί μεγάλη ταραχή στους Τούρκους, που προσεύχονται να σωθούν από το «κακό».

Κι αυτό διότι το χαμένο νησάκι Βόρδωνες, που έπειτα από αιώνες άρχισε σιγά – σιγά να αναδύεται από το βυθό, συνοδεύει αμέτρητους θρύλους και προφητείες, αναφέρι η εφημερίδα Espresso.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, στην περιοχή παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα, με ανάδυση μεγάλων τμημάτων της νήσου στην επιφάνεια της θάλασσας, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και φόβο στους κατοίκους της γείτονος, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι πρόκειται για προμήνυμα ισχυρού σεισμού που θα γκρεμίσει μεγάλο μέρος της Πόλης και θα θάψει στα ερείπια χιλιάδες ανθρώπους. Γι αυτό το λόγο έχει τραβήξει πάνω του το επιστημονικό ενδιαφέρον.

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr εικόνες από το σημείο

Από στόμα σε στόμα

Το νησάκι Βόρδωνες, όπως το ονόμαζαν οι Βυζαντινοί, ήταν γνωστό και ως χαμένη ενδέκατη Πριγκιπόννησος και, παρότι απέχει περίπου 500 μέτρα από τις ακτές της περιοχής του Μποσκαντζή, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι αγνοούσαν την ύπαρξή του.

Το χαμένο Πριγκιποννήσι ήταν ένας θρύλος στα όρια του φανταστικού και για αιώνες μιλούσαν γ ιατό από στόμα σε στόμα.

Η τραγωδία στην Τουρκία το 1999 με το φονικό σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους έφερε το μυστηριώδες νησάκι στο επίκεντρο, αφού εντοπίστηκε από δύτες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας του Μαρμαρά κατά τη διάρκεια σεισμολογικών ερευνών.

Αργότερα οι ειδικοί κατάφεραν να εξακριβώσουν την ταυτότητά του και να ξεδιπλωθεί η ιστορία του ως το κέντρο του βυζαντινού μοναχισμού.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Σενέρ Ουζουμέζσοϊ είχε πει τότε ότι η νήσος Βόρδωνας ήταν επί αιώνες κρυμμένη λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελούσε ακόμα ένα νησάκι του συμπλέγματος των Πριγκιποννήσων.

Έκτοτε το χαμένο νησάκι βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των ερευνών, όμως το τελευταίο διάστημα το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα ζεστό, με την εφημερίδα Hurriyet να γράφει την Τρίτη για τις έρευνες και την ιστορία του.

Αν και οι γεωλόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αρκετά δημοσιεύματα έχουν αναφέρει ότι λόγω γεωλογικής δραστηριότητας το νησί έχει ανέβει ακόμη ψηλότερα, με το φαινόμενο να παρατηρείται στενά.

Το σενάριο του τρόμου για καταστροφικό σεισμό

Το νησί αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Ορθοδοξία και τη μοναστική ζωή, αφού λέγεται ότι σε αυτό ετάφη ο άγιος Φώτιος, ο Μέγας Πατριάρχης, που πολέμησε τον παπισμό και κατέφυγε εκεί μετά τη διαμάχη του με τον Ιγνάτιο στην αρχή του Σχίσματος, ενώ υπήρχε και η Μονή Γόρδωνος με πολλούς μοναχούς.

Γνώρισε ακμή από τον 8ο αιώνα έως το 1010 που ένας μεγάλος σεισμός βύθισε για πάντα το νησάκι στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Τους επόμενους αιώνες οι Τούρκοι ψαράδες μιλούσαν για το βράχο κάτω από τη θάλασσα ή «του Μποσταντζή τον ύφαλο».

Στην απέναντι ακτή βρίσκονται το Μοναστήρι του Σταυρού και εκ των πραγμάτων είναι ένας εμβληματικός τόπος για τους ορθόδοξους.
Μετά την ανακάλυψη για την ταυτότητα του νησιού οργανώνονται συχνές καταδυτικές αποστολές, όμως η θαλάσσια ζωή έχει σκεπάσει πλήρως τη Μονή.

Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς το ρήγμα του Μαρμαρά απειλεί την ύπαρξη της Πόλης. Οι φήμες ότι η ανάδυση του νησιού είναι προάγγελος μεγάλου κακού δίνουν και παίρνουν και έρχονται σε συμφωνία με πολλές προφητείες μοναχών.

Πηγή φωτογραφιών: Espresso

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Το ανατριχιαστικό μήνυμα που έστειλε η 22χρονη μετά τη γέννα: «Ξεφούσκωσα»

Προαναγγελία... πολέμου: «Έρχεται σύγκρουση Τουρκίας - Αμερικής»

PHOTO GALLERY