ΚΟΣΜΟΣ

Νοτιοαφρικανοί μισθοφόροι προστατεύουν το γιο του Καντάφι

Νοτιοαφρικανοί μισθοφόροι προστατεύουν το γιο του Καντάφι

Μια ομάδα νοτιοαφρικανών μισθοφόρων βρίσκεται στη Λιβύη και επιχειρεί να βγάλει από τη χώρα τον φυγά γιο του πρώην Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ, σύμφωνα με δημοσίευμα της νοτιοαφρικανικής εφημερίδας Beeld .

Μια άλλη νοτιοαφρικανική εφημερίδα, η Rapport, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονόμαζε, ανέφερε την Κυριακή πως 19 νοτιοαφρικανοί μισθοφόροι είχαν στρατολογηθεί από μία ή περισσότερες νοτιοαφρικανικές εταιρείες που συνδέονται με τον Καντάφι για να εξασφαλίσουν την προστασία του συνταγματάρχη και των οικείων του.

Η Beeld αναφέρει σήμερα πως αεροπλάνα βρίσκονται σε ετοιμότητα στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο Σάρτζαχ, στα Αραβικά Εμιράτα, για να πάνε να παραλάβουν τους μισθοφόρους --και ενδεχομένως τον Σάιφ αλ-Ισλάμ-- μόλις η κατάσταση το επιτρέψει.


Την ίδια ώρα, πηγή του λιβυκού Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου δήλωσε σήμερα ότι ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, θέλει ένα αεροπλάνο για να φύγει από την έρημο στη νότια Λιβύη όπου βρίσκεται και να παραδοθεί στο δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

Αξιωματούχοι του Συμβουλίου έχουν δηλώσει πως ο 39χρονος Σάιφ αλ-Ισλάμ έχει κάνει γνωστό πως είναι έτοιμος να παραδοθεί στη δικαιοσύνη, όπως άλλωστε και ο πρώην αρχηγός των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπντάλα αλ-Σενούσι.

Σε βάρος αμφοτέρων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά την καταστολή της εξέγερσης του Φεβρουαρίου στη Λιβύη.


Ο Σαίφ αλ-Ισλάμ διέφυγε από το οχυρό του Καντάφι στο Μπάνι Ουαλίντ στα βόρεια της χώρας την ώρα που ο πατέρας του έβρισκε τραγικό θάνατο στα χέρια των εκδικητικών Λίβυων μαχητών.