ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδια στο Κάιρο για τον θάνατο νεαρού μέσα σε φυλακή

Επεισόδια στο Κάιρο για τον θάνατο νεαρού μέσα σε φυλακή

Κατά τη διάρκεια της λιτανείας προς τιμή του νεαρού, που σύμφωνα με την τοπική οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασανίστηκε μέχρι θανάτου μέσα σε φυλακή, διαδηλωτές συγκρούστηκαν απόψε στο Κάιρο με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Πέτρες άρχισαν να πετούν δεκάδες διαδηλωτές σε αστυνομικούς και στρατιώτες, στην πλατεία Ταχρίρ, όταν η οικογένεια του Έσαμ Άλι Άτα Άλι έφερε τη σορό του, όπου ήταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρόμενοι προς την Στρατιωτική Κυβέρνηση της Αιγύπτου, να επιστρέψει στην εξουσία οι πολιτικοί.Με σύνθημα «Ο λαός θέλει την εκτέλεση του στρατάρχη», αναφερόμενοι στον Χουσέιν Ταντάουι ο οποίος κυβερνά τη χώρα μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο, πολλοί από τους διαδηλωτές ακολούθησαν την κηδεία του 23άχρονου Έσαμ.

Ο Έσαμ Άτα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για βιαιοπραγία και κατάληψη ενός διαμερίσματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, πέθανε την Πέμπτη αφού έφαγε ένα «άγνωστο» δηλητήριο, έχασε τις αισθήσεις του και εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Ωστόσο, η διευθύντρια του κέντρου αλ-Ναντίμ Άιντα Σάιφ Αλ-Ντάουλα, που κατήγγειλε τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε ο νεαρός, είπε ότι η νεκροτομή ήταν εντελώς «επιφανειακή».