ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στο «θρίλερ» με τους εκατοντάδες μετανάστες που καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ήθελε να δεχτεί

Τέλος στο «θρίλερ» με τους εκατοντάδες μετανάστες που καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ήθελε να δεχτεί

Η Ισπανία προσφέρθηκε σήμερα 11 Ιουνίου να δεχθεί το πλοίο διάσωσης μεταναστών που παραμένει σε κατάσταση αναμονής στη Μεσόγειο με 629 μετανάστες να επιβαίνουν σε αυτό μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να του επιτρέψουν να αγκυροβολήσει στα λιμάνια τους.

Το πλοίο Aquarius περισυνέλεξε τους μετανάστες, στους οποίους περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά μικρότερης ηλικίας και επτά έγκυες γυναίκες, από λαστιχένιες λέμβους ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδωσε οδηγίες προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια (ανατολική Ισπανία), ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του.

Σαλβίνι: Δε θα δεχτούμε άλλα πλοία με πρόσφυγες

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επανάλαβε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει την είσοδο στα λιμάνια της ούτε σε άλλα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Εκτός από το πλοίο Aquarius αναφέρθηκε και στο πλοίο See Watch 3.

«Σήμερα και το πλοίο See Watch 3, μιας γερμανικής ΜΚΟ και με σημαία Ολλανδίας, βρίσκεται στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, εν αναμονή να επιβιβάσει, για πολλοστή φορά μετανάστες, για να τους φέρει στην Ιταλία. Η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Αυτή την φορά υπάρχει κάποιος που λέει όχι. Κλείνουμε τα λιμάνια», έγραψε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, των Πέντε Αστέρων, έγραψε στο διαδίκτυο ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει πάντα να σώζει ανθρώπινες ζωές, αλλά η Μάλτα μας δείχνει ότι η Ευρώπη αυτή πρέπει να αλλάξει». Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση των λιμανιών της χώρας αποτελεί ευθύνη των ιταλικών υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις