Ιαχές πολέμου από Ερντογάν: «Θα τους θάψουμε στα ορύγματα που σκάβουν»

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας έπληξαν…

Τζόκερ: Πώς θα κερδίσεις στην αποψινή κλήρωση

Κλήρωση Τζόκερ: Τουλάχιστον 600.000 ευρώ θα μοιράσει…

Δώρο Χριστουγέννων: Δείτε ΕΔΩ με ένα κλικ πόσα λεφτά θα πάρετε

Το δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να καταβληθεί…

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Τα παιδιά μου έκαναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν

Την πικρία του για τα «πεπραγμένα» των…

Προσοχή! Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μαρούσι και Βουλιαγμένη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα Κυριακή, στο…

Τι μπορεί να αποκάλυψε ένας… παπαγάλος σε χειρόγραφο του 13ου αιώνα;

Τι μπορεί να αποκάλυψε ένας… παπαγάλος σε χειρόγραφο του 13ου αιώνα;

Εικόνες ενός αυστραλιανού παπαγάλου cockatoo σε ένα ιταλικό χειρόγραφο του 13ου αιώνα αφήνει να εννοηθεί ότι αιώνες νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα, υπήρχε μια εκτεταμένη εμπορική οδός βόρειας Αυστραλίας - Ευρώπης.

«Το γεγονός ότι ο παπαγάλος αυτός που ζει μόνο στην Αυστραλία έφθασε στην Σικελία στη διάρκεια του 13ου αιώνα δείχνει ότι οι έμποροι της βόρειας Αυστραλίας αποτελούσαν μέρος ενός ανθηρού δικτύου που έφθανε έως τη Μέση Ανατολή και ακόμα πιο πέρα» δήλωσε η Χήδερ Ντάλτον η οποία δημοσίευσε και την σχετική μελέτη.

Επίτιμη καθηγήτρια της Σχολής Ιστορικών και Φιλοσοφικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, η Ντάλτον ανέλυσε τέσσερις εικόνες ενός λευκού παπαγάλου cockatoo που βρέθηκε σε ένα βιβλίο στην βιβλιοθήκη του Βατικανού με τον τίτλο: «Η Τέχνη του κυνηγιού με πτηνά» του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Φρειδερίκου Β΄ Χοενστάουφεν, έναν από τους πιο πεφωτισμένους αυτοκράτορες του Μεσαίωνα ο οποίος λάτρευε τα πουλιά, κυρίως τα γεράκια.

Το βιβλίο πιστεύεται ότι έχει γραφτεί στη δεκαετία του 1240 και ο παπαγάλος αναφέρεται στο κείμενο ως δώρο του 4ου σουλτάνου της Δυναστείας ων Αγιουβιδών της Αιγύπτου στον Φρειδερίκο Β', ο οποίος στο βιβλίο τον αναφέρει ως Σουλτάνο της Βαβυλώνας. Πρόσφατα ερευνητές από το Φινλανδικό Ινστιτούτο στη Ρώμη μελέτησαν το χειρόγραφο και συνειδητοποίησαν την σημασία αυτών που είχαν βρει. Σε συνεργασία με την Ντάλτον οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πουλί προέρχεται από το βόρειο άκρο της Αυστραλίας, την Παπούα-Νέα Γουινέα ή την Ινδονησία. Η Ντάλτον πιστεύει ότι το πουλί έφθασε στην Σικελία τον 13ο αιώνα ταξιδεύοντας μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως αρκετά χρόνια. Εικάζει επίσης ότι έφθασε στην Ιάβα και μετά στην Κίνα κάνοντας τη διαδρομή του Δρόμου του Μεταξιού προς το Κάιρο.

Είναι γνωστό, λέει η Ντάλτον, οτι σε γραπτά κείμενα της εποχής της Δυναστείας των Χαν, τον 7ο αιώνα, στους αυτοκρατορικούς κήπους υπήρχαν λευκοί παπαγάλοι οι οποίοι είχαν έρθει από το πιο απομακρυσμένο τμήμα της Ινδονησίας.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι γινόταν εμπόριο με τους παπαγάλους cockatoos. Πρέπει να καταλάβουμε πως έβλεπαν τότε οι Ευρωπαίοι την Αυστραλία. Συγκεκριμένα τους Βρετανούς ιστορικούς που την περιγράφουν ως μία νεκρή ήπειρο που περιμένει τους Ευρωπαίους να κάνουν την εμφάνισή τους. Φυσικά όλο αυτό είναι πολύ μακριά από την αλήθεια» λέει η Ντάλτον.