Σε ισραηλινά ύδατα τα πλοία από την Τουρκία

Σε ισραηλινά ύδατα τα πλοία από την Τουρκία

Πλησιάζουν στον προορισμό τους τα δύο πλοία που αναχώρησαν από την Τουρκία μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

 

«Τα δύο πλοία προσεγγίζουν τα ύδατα που ελέγχει το Ισραήλ και τα πληρώματά τους έλαβαν ως οδηγία να μην προβάλουν αντίσταση στο ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, όταν αυτό θα προσπαθήσει να τα αναχαιτίσει», δήλωσε ο Ντένις Κοσεΐμ, ο εκπρόσωπος των συντονιστών της ομάδας.

«Οι απεσταλμένοι μας υπέγραψαν ένα κείμενο στο οποίο δεσμεύονται να μην προβάλουν αντίσταση σε περίπτωση νηοψίας από το Ισραήλ. Ελπίζουμε ότι θα μπορούν κατόπιν να επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς θα υποστούν ταλαιπωρία», τόνισε.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι τα δύο πλοία προσεγγίζουν και η πορεία τους παρακολουθείται από το πολεμικό ναυτικό που θα έχει επαφή με αυτά την κατάλληλη στιγμή.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα δύο πλοία είχαν μπει στα διεθνή ύδατα και βρίσκονταν περίπου 180 ναυτικά μίλια (τουλάχιστον 300 χλμ.) βόρεια της Γάζας, σύμφωνα με τους Ιρλανδούς συντονιστές της επιχείρησης.

Πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού είχαν πλησιάσει χθες στα έξι μίλια το στολίσκο, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη εκτελούσαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από αυτόν.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργά χθες ότι έλαβαν τη διαβεβαίωση της 'Άγκυρας πως δεν θα συνοδέψει με πολεμικά της πλοία το στολίσκο που μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθύνεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Τον Σεπτέμβριο ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι εξετάζει την περίπτωση οι στολίσκοι που μελλοντικά θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα να συνοδεύονται από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να εμπιστεύεται το Ισραήλ.

Video 1

Σε ισραηλινά ύδατα τα πλοία από την Τουρκία