Ισχυρή έκρηξη στην Ιαπωνία: Δεκάδες τραυματίες - Δείτε βίντεο από τις σκηνές χάους που ακολούθησαν

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν έπειτα από έκρηξη σε…

Μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία: Εχθρική οποιαδήποτε παρενόχληση στην Κύπρο

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να μην…

Τρόμος στην Αυστραλία: Ο εγκέλαδος χτύπησε με 6,1 ρίχτερ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε…

Δραματική προειδοποίηση: «Η ανθρωπότητα κινδυνεύει, ο τρίτος Παγκόσμιος είναι πιο κοντά από ποτέ»

Προειδοποίηση σε δραματικό τόνο απηύθυνε ο αρχηγός…

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Τα παιδιά μου έκαναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν

Την πικρία του για τα «πεπραγμένα» των…

Άγρια κόντρα Τουσκ – Τραμπ: «Να εκτιμάς τους συμμάχους σου, δεν έχεις και τόσους πολλούς»

Άγρια κόντρα Τουσκ – Τραμπ: «Να εκτιμάς τους συμμάχους σου, δεν έχεις και τόσους πολλούς»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε σήμερα 10 Ιουλίου, παραμονή της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να «εκτιμά περισσότερο» τους «συμμάχους» του.

«Αγαπητή Αμερική, να εκτιμάς περισσότερο τους συμμάχους σου, στο κάτω-κάτω δεν έχεις και τόσους πολλούς», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ απ' ευθείας στον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος πάει καιρός τώρα που επικρίνει σχεδόν καθημερινά την Ευρώπη εξαιτίας, σύμφωνα με τον ίδιο, της ανεπαρκούς συνεισφοράς τους στις αμυντικές ικανότητες», δήλωσε.

«Η Αμερική δεν έχει και δεν θα έχει καλύτερο σύμμαχο από την Ευρώπη», η οποία «δαπανά σήμερα πολύ περισσότερα για την άμυνα απ' ό,τι η Ρωσία και όσα και η Κίνα», πρόσθεσε.

«Ελπίζω πως δεν αμφιβάλλετε ότι πρόκειται για μια επένδυση στην ασφάλειά μας, κάτι που δεν μπορεί να λεχθεί με την ίδια βεβαιότητα για τις ρωσικές και τις κινεζικές δαπάνες», κατέληξε ο Τουσκ.

ΔΙΕΘΝΗ 15

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει πάψει να ζητάει από τους Ευρωπαίους να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους ώστε να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να τις ανεβάσουν στο 2% του ΑΕΠ τους το 2024.

Στόχος του Τραμπ είναι κυρίως η Γερμανία, η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία, οι στρατιωτικές δαπάνες της οποίας ανέρχονται στο 1,24% του ΑΕΠ της.

Η κατανομή των δαπανών θα είναι ένα από τα κρίσιμα θέματα της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο, επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι ΗΠΑ συνεισέφεραν το 2017 λίγο λιγότερο από το 72% των δαπανών του ΝΑΤΟ: 686 δισεκ. δολάρια από το σύνολο των 957 δισεκ. δολαρίων που δαπανήθηκαν από τα 29 μέλη για την άμυνά τους.

Την κοινή δήλωση για τη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ υπέγραψαν οι Τουσκ, Γιούνκερ και Στόλτενμπεργκ

Παράλληλα, την κοινή δήλωση για τη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ υπέγραψαν στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τη μια, με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από την άλλη.

«Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τους Ευρωπαίους πολίτες με όλα τα δυνατά και διαθέσιμα μέσα και γι' αυτό το σκοπό δεν υπάρχει καλύτερος εταίρος από το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Τουσκ.

Όπως, είπε, από σήμερα η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί σε σημαντικούς τομείς, όπως η βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας, η αντιμετώπιση κυβερνητικών και υβριδικών επιθέσεων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο. Παράλληλα, τόνισε, ότι με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, ενθαρρύνεται η μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή κρατών-μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, χωρίς «καμία διάκριση».

Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με κυρίαρχο θέμα την αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών της Συμμαχίας, ο Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε μήνυμα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επικρίνει την Ευρώπη για ανεπαρκή συνεισφορά στην κοινή άμυνα, λέγοντας: «Αγαπητέ Πρόεδρε Τραμπ, η Αμερική δεν έχει και δεν θα ξαναβρεί καλύτερο σύμμαχο από την Ευρώπη».

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι χώρες της ΕΕ δαπανούν για την άμυνα πολύ περισσότερα χρήματα από τη Ρωσία και σχεδόν τα ίδια με την Κίνα, καθώς πρόκειται για μια «επένδυση για την κοινή Αμερικανική και Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, καλωσόρισε την υπογραφή της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα των προσπαθειών δύο ετών. O Zαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ «αλληλοσυμπληρώνονται», όσον αφορά στην άμυνα και την ασφάλεια, λέγοντας ότι είναι δύο αυτόνομοι οργανισμοί, οι οποίοι συνεργάζονται. «Η Ευρώπη αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη για τη δική της ασφάλεια. Το ΝΑΤΟ είναι θεμέλιος λίθος αυτής της στρατηγικής και εργαζόμαστε για την υλοποίηση των 74 κοινών δράσεων που εκτείνονται από την αντιμετώπιση των υβριδικών επιθέσεων ως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την άμυνα και την έρευνα», ανέφερε ο Γιούνκερ.

Υπογράμμισε, δε, ότι για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή πρότεινε την αύξηση των συνολικών αμυντικών δαπανών της ΕΕ στα 27,5 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 22 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

O γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε από την πλευρά του ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ουσιαστικής σημασίας για την ευρωατλαντική ασφάλεια και καλωσόρισε τις προσπάθειες της ΕΕ για την άμυνα, λέγοντας ότι η Ευρώπη αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της μέσω του PESCO και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε, επίσης, ότι μετά το BREXIT, το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ προέρχεται από συμμάχους που δεν είναι μέλη της ΕΕ και γι' αυτό πρέπει να διασφαλιστεί πως στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα μπορούν να εμπλακούν όλες οι χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Ο Στόλτενμπεργκ προσέθεσε τέλος ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν διευρύνει τους τομείς συνεργασίας τους από την αντιμετώπιση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έως την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης με επιχειρήσεις στο Αιγαίο και την Κεντρική Μεσόγειο. «Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια των εθνών μας και των πολιτών», ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)