ΚΟΣΜΟΣ

Στη μέγγενη ο Ερντογάν: «Γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα – Μετανιώνουν πικρά οι Τούρκοι που τον ψήφισαν

Στη μέγγενη ο Ερντογάν: «Γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα – Μετανιώνουν πικρά οι Τούρκοι που τον ψήφισαν

Η τουρκική λίρα βρέθηκε και πάλι σε αρνητικό έδαφος σήμερα 8 Αυγούστου εν μέσω ανησυχιών για τους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και τη διαμάχη με τις ΗΠΑ για τον Αμερικανό πάστορα, τον οποίο η Τουρκίακατηγορεί ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα το 2016.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε νωρίτερα στο επίπεδο των 5,2925 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση άνω του 1%. Χθες είχε ενισχυθεί μετά από δημοσιεύματα ότι επίκειται επίσκεψη τουρκικής αποστολής στην Ουάσινγκτον.

Τη Δευτέρα, το νόμισμα υποχώρησε κατά 5,5% στο επίπεδο των 5,4250 λιρών ανά δολάριο, που αποτελεί ιστορικά χαμηλό επίπεδο και τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την αδασμολόγητη πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές για κάποιες τουρκικές εξαγωγές.

Η Τουρκία υπό πίεση να αυξήσει τα επιτόκια

O αυξανόμενος πληθωρισμός, η πτώση του νομίσματος και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ πλήττουν τους Τούρκους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις γράφει ο Guardian.

turkish lira

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αυξήσει δραματικά το κόστος δανεισμού τις επόμενες μέρες για να εμποδίσει την πτώση της λίρας, η οποία μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τους τελευταίους 12 μήνες και σημείωσε πτώση ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα. Η αδυναμία του νομίσματος επιδεινώθηκε από την αυξανόμενη τάση του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν να παρεμβαίνει στη διεξαγωγή της νομισματικής πολιτικής, αντιτιθέμενος στη χρήση υψηλότερων επιτοκίων για να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας, σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο οικονομολόγος Ουίλλιαμ Τζάκσον, ειδικός στις αναδυόμενες αγορές στην Capital Economics, δήλωσε ότι η άμεση δράση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας φαίνεται τώρα αναπόφευκτη. Ο Τζακσον δήλωσε ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμενόταν να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες κατά τους προσεχείς μήνες, αλλά πλέον φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε λίγες μέρες. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν περαιτέρω επιδεινώσει τη νομισματική κρίση που ήδη βλάπτει τους Τούρκους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με δάνεια σε ξένα νομίσματα, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

Σχέδια για Capital controls και διάσωση από ΔΝΤ

Παράλληλα, μέτρα απελπισίας εξετάζονται στην Τουρκία, ενώ συζητείται διάσωση από το ΔΝΤ και πιθανή υιοθέτηση ελέγχων κεφαλαίων (capital controls), εκτιμά το Bloomberg ενώ η Goldman Sachs προειδοποιεί: Η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς λεφτά.

Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση παραμένουν σιωπηλές καθώς η τουρκική λίρα βυθίζεται σε νέα χαμηλά ρεκόρ εν μέσω των κυρώσεων των ΗΠΑ, που απειλούν με νέες. «Θα παραμείνει έτσι μέχρι η κεντρική τράπεζα να δεσμευτεί ανεπιφύλακτα να αυξήσει τα επιτόκια και να τα διατηρήσει ψηλά μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός. Η αγορά χρειάζεται αυτό το είδος σκληρής δέσμευσης», δήλωσε ο Χένρικ Γκαλμπεργκ, αναλυτής της Nomura International Plc.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι αυστηρός επικριτής των υψηλότερων επιτοκίων και οι επενδυτές ανησυχούν ότι μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα πράξουν οι Αρχές. Η στιγμή που η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάει στο ΔΝΤ για στήριξη πλησιάζει», δήλωσε ο Περ Χαμερλαντ, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη SEB στη Στοκχόλμη.

Η λίρα υποχωρεί υπό το βάρος ενός εκ των μεγαλύτερων ελλειμάτων τρεχουσών συναλλαγών στις αναδυόμενες αγορές και υπό πληθωρισμό σε συνεχή άνοδο. Παρόλο που οι επενδυτές πιέζουν για μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν είναι επαρκή τα όποια μέτρα νομισματικής πολιτικής για να αντιστραφεί η κατάσταση. «Πρόκειται να υπάρξει ένα σοκ, είτε πολιτικής, είτε μακροοικονομικό, είτε ένας συνδυασμός και των δύο. Ωστόσο, για να χρυσώσουμε το χάπι απαιτείται πολιτική διευθέτηση με τη Δύση, που θα μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκράνβιλντ, διευθυντής πολιτικών ερευνών της ΕΜΕΑ, της TS Lombard στο Λονδίνο.

1013890827

Χθες, η κεντρική τράπεζα ενίσχυσε τις εμπορικές τράπεζες με 2,2 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις πιέσεις προς τη λίρα, η οποία ενώ προσωρινά ανέκτησε τις ζημιές της, ακολούθως βυθίστηκε σε να χαμηλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν την κίνηση ως απόδειξη ότι τα χέρια της κεντρικής τράπεζας παραμένουν δεμένα. Η πτώση της λίρας δεν έπληξε μόνον τους ιδιώτες, βύθισε επίσης και τις επιχειρήσεις στην άβυσσο. «Οι έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls) δεν είναι πλέον ένα μακρινό σενάριο, καθώς οι Αρχές δεν δείχνουν σημάδια μεταστροφής σε πιο ορθόδοξες πολιτικές», υπογράμμισε ο Σαμάιλα Χαν, διευθυντης αναδυομένων αγορών της Alliance Bernstein’s στη Νέα Υόρκη. Αυτό που χρειάζεται τώρα η λίρα είναι «ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αυστηρότερη νομισματική πολιτική και ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο Χαν.

Κινδυνεύει να μείνει χωρίς λεφτά η Τουρκία

LYNXNPEB740WM L

Την ίδια ώρα, δραματική προειδοποίηση πως μια περαιτέρω υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος προς τα επίπεδα των 7,1 λιρών ανά δολάριο θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να διαβρώσει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών της χώρας, απηύθυνε η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμά τους προς τους πελάτες εκτιμούν ότι κάθε πτώση κατά 10% της λίρας επηρεάζει τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών κατά μέσο όρο κατά 50 μονάδες βάσης. Υπολόγισαν ότι η «βουτιά» κατά 12% του τουρκικού νομίσματος από τα τέλη Ιουνίου άφησε την Yapi Kredi με τα πιο αδύναμα κεφαλαιακά επίπεδα μεταξύ όλων των μεγάλων τουρκικών τραπεζών. Καλύτερα τοποθετημένες έναντι των ομοειδών τους φαίνονται οι τράπεζες Garanti και Akbank, πρόσθεσαν οι αναλυτές.

«Η εντεινόμενη υποτίμηση της λίρας θα μπορούσε να αυξήσει τις κεφαλαιακές ανησυχίες για τις τράπεζες, ειδικά για αυτές με χαμηλότερα κεφαλαιακά επίπεδα», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.