ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώνεται η έρευνα για τους βιασμούς στη Λιβύη

Ολοκληρώνεται η έρευνα για τους βιασμούς στη Λιβύη

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) είναι κοντά στην ολοκλήρωση της έρευνας για την υπόθεση της χρήσης βιασμών από αξιωματούχους του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη εναντίον των αντιπάλων τους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη χώρα.

Ο εισαγγελέας ΔΠΔ Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει να ασκήσει δίωξη για πρόσθετες κατηγορίες στον Αμπντάλα αλ Σενούσι, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης. Ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Σενούσι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

"Τελειώνω την έρευνα για τους βιασμούς, θα δούμε εάν θα ασκηθούν νέες κατηγορίες στους ίδιους ανθρώπους ή σε νέους", δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο.

Ο ίδιος είχε ενημερώσει νωρίτερα το Νοέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι διεξάγει έρευνα για το εάν και κατά πόσον ο πρώην ηγέτης της Λιβύης και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών διέταξαν μαζικούς βιασμούς.

Ο Καντάφι, που επίσης είχε διωχθεί από το ΔΠΔ, σκοτώθηκε την 20ή Οκτωβρίου, λίγο μετά τη σύλληψή από τους τότε εξεγερμένους και νυν στρατιώτες του νέου καθεστώτος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

"Έχουμε ενδείξεις ότι ο Σενούσι είχε αναμιχθεί στην ενορχήστρωση των βιασμών, αλλά όχι ο Σάιφ (αλ Ισλάμ Καντάφι)", είπε ο Μορένο-Οκάμπο. Ο Σάιφ αλ Ισλάμ επίσης διώκεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφεύγει.

"Είμαι βέβαιος ότι θα παραλάβουμε τον Σάιφ" αλ Ισλάμ για να δικαστεί στη Χάγη, είπε ο Μορένο-Οκάμπο. "Όλοι τους θα αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη τελικά", πρόσθεσε.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης έχει εκδηλώσει την πρόθεση να δικάσει τον Σάιφ αλ Ισλάμ και τον Σενούσι στη Λιβύη. Ο Μορένο-Οκάμπο δηλώνει ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με την ηγεσία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο.