ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει ότι βοήθησε το Ιράν να κατασκευάσει ατομική βόμβα

Διαψεύδει ότι βοήθησε το Ιράν να κατασκευάσει ατομική βόμβα

Ρώσος επιστήμονας, ειδικός στα πυρηνικά όπλα, διέψευσε ότι έδωσε στους Ιρανούς τεχνογνωσία για τους πυροκροτητές υψηλής ακριβείας, όπως εκείνοι που χρησιμοποιούνται για μια αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση, παρά τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου ότι βοήθησε την Τεχεράνη να πλησιάσει στην κατασκευή ατομικής βόμβας, αναφέρει σήμερα ρωσική εφημερίδα.

Η εφημερίδα Washington Post επικαλούμενη πληροφορίες των υπηρεσιών αντικατασκοπείας αναφέρει ότι ο επιστήμονας αυτός ονομάζεται Βιατσεσλάβ Ντανιλένκο και φέρεται ότι συνεργαζόταν με τους Ιρανούς για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ρωσίας, η Kommersant, έγραψε ότι εντόπισε τον Ντανιλένκο, ο οποίος σήμερα είναι 76 ετών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντανιλένκο εργάστηκε επί δεκαετίες σε ένα από τα μυστικά πυρηνικά ερευνητικά κέντρα της Ρωσίας, το οποίο επί Σοβιετικής Ενωσης ήταν γνωστό ως Chelyabinsk-70.

εν είμαι πυρηνικός φυσικός και δεν είμαι ο ιδρυτής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος," φέρεται να δήλωσε ο Ντανιλένκο στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Kommersant, ο Ντανιλένκο ήταν ένας από τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο στη δημιουργία νανοδιαμαντιών (δηλαδή μικροσκοπικών διαμαντιών) προϊόν συμβατικών εκρήξεων, τα οποία προορίζονται για διάφορες χρήσεις στον τεχνολογικό και ιατρικό τομέα.