Δημοψήφισμα Σκόπια: Ύστατη έκκληση Ζάεφ στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες

Δημοψήφισμα Σκόπια | Ζόραν Ζάεφ | Ειδήσεις: Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται πλέον το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς από τις 08:00 ώρα Ελλάδας άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα που θα κρίνει αν ο λαός της γειτονικής χώρας θα κυρώσει ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δημοψήφισμα Σκόπια: Ύστατη έκκληση Ζάεφ στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες
3'

ΧΑΜΗΛΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΤΙ ΩΡΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Αν και η διαδικασία του δημοψηφίσματος εξελίσσεται, σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, με ομαλούς ρυθμούς, η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες κρίνεται χαμηλή.

Διαβάστε σχετικά:

Λίγο πριν από το μεσημέρι της Κυριακής (30/09/2018) ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ ψήφισε και, μάλιστα, έχοντας στο πλευρό του τον γιο του, Ντούσκο, στο ιστορικό δημοψήφισμα που θα κρίνει το όνομα και το μέλλον της χώρας. Ήδη, ψήφισε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο, στην πόλη Στρούμιτσα, στα νοτιοανατολικά της χώρας, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξέφρασε την αισιοδοξία του για ένα «ισχυρό αποτέλεσμα που θα αποδείξει πως οι Μακεδόνες είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως τόνισε ο κ. Ζάεφ, οι πολίτες «αποφασίζουν την τύχη της χώρας. Καλώ όλους να προσέλθουν στις κάλπες και να πάρουν αυτή τη σοβαρή απόφαση για το μέλλον της χώρας, για τις γενιές του μέλλοντος».

Η συμμετοχή το μεγάλο «στοίχημα»

Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ αφότου ψήφισε γύρω στις 9.30 το πρωί, χαρακτήρισε την συγκυρία «μεγάλη για τη Μακεδονία και για τη φιλία μας με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές μας» ενώ σημείωσε πως «Οι πολιτικοί μιλήσαμε και αναλύσαμε τις θέσεις μας. Σήμερα μιλούν οι πολίτες. Και οι πολίτες μιλούν όταν ψηφίζουν. Ελπίζω ότι θα είναι μια ήρεμη δημοκρατική διαδικασία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτό το δημοψήφισμα για να επιλέξουν οι πολίτες να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ».

Πάντως, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή των Σκοπίων, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα κινείται σε χαμηλά επίπεδα προς το παρόν, καθώς τις δύο πρώτες ώρες της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 2,45%.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, το οποίo έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, υποστηρίζει ότι εάν το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δεν ξεπεράσει το 50%, τότε αυτό πρέπει να ακυρωθεί. Καταγγέλλει δε, ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προτίθεται να προβεί ακόμη και σε «νοθεία», προκειμένου να υπάρξει ποσοστό συμμετοχής άνω του 50%.

Από την μεριά της, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ξεκάθαρο και θα επιτρέψει ανεμπόδιστα τη συνέχιση της διαδικασίας, με την υιοθέτηση από τη Βουλή των αλλαγών του Συντάγματος της χώρας.

Όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής, ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ επικαλείται το στοιχείο ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα και η εγκυρότητά του δεν συνδέεται με το ποσοστό συμμετοχής. Όλες δε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, όσο και στελέχη της κυβέρνησής του σημείωναν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί από αυτούς που θα προσέλθουν να ψηφίσουν και όχι από αυτούς που θα απέχουν.

Όλοι, ωστόσο, περιμένουν να δουν ποια θα είναι η ανταπόκριση των ψηφοφόρων στην ψηφοφορία.

Το δημοψήφισμα θα επιτηρήσουν περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται στο 1,8 εκατ. πολίτες.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή των Σκοπίων, αργά το βράδυ της Κυριακής.

Διαβάστε επίσης:

«Ζορμπάς» - Συναγερμός στην Εύβοια για τρεις αγνοούμενους - Θρίλερ με εγκλωβισμένους σε Φθιώτιδα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή