ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: 1.200 νεκροί, συντρίμμια και απόγνωση από τα 7,5 Ρίχτερ

Ινδονησία: 1.200 νεκροί, συντρίμμια και απόγνωση από τα 7,5 Ρίχτερ

Πόνος, θλίψη και αμέτρητα δάκρυα για τους τουλάχιστον 1.234 νεκρούς στην Ινδονησία από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι. Την ίδια ώρα συγγενείς και φίλοι αγνοουμένων περιμένουν ένα θετικό νέο.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΣΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ

Σε μια σκηνή, δίπλα στα χαλάσματα του ξενοδοχείου Roa Roa στην πόλη Παλού της Ινδονησίας, οι συγγενείς και φίλοι των ενοίκων που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια αναμένουν με αγωνία νέα από τους δικούς τους, την ώρα που οι ομάδες διάσωσης δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων.

20117397

Τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό των 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που έπληξαν τη νήσο Σουλαουέζι, μονάχα τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια του ξενοδοχείου. Οι διασώστες έχουν ανασύρει επίσης εννέα σορούς.

Περίπου 50 άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονταν εντός του οκταώροφου κτηρίου, την ώρα της τραγωδίας.

Με τη βοήθεια συσκευών ανίχνευσης ήχου οι ομάδες έρευνας και διάσωσης προσπαθούν να εντοπίσουν οποιονδήποτε ήχο που πιθανόν προέρχεται από εγκλωβισμένους επιζώντες.

«Χρησιμοποιούμε ανιχνευτές ήχου που μπορούν να εντοπίσουν τις φωνές και τα χτυπήματα. Μας παίρνει χρόνο αλλά το κάνουμε για λόγους ασφαλείας, για τους επιζώντες και τους άνδρες μας» δήλωσε ο επικεφαλής των ομάδων διάσωσης Άγκους Χαριόνο.

«Υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν ακόμα επιζώντες παγιδευμένοι στα χαλάσματα. Εργαζόμαστε έχοντας αυτό κατά νου αυτή τη στιγμή» τόνισε ο Χαριόνο.

Μετρούν τους νεκρούς τους

Τουλάχιστον 1.234 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ινδονησία.

Ο σεισμός, που έπληξε την Παρασκευή την πόλη Πάλου, όπου ζουν 350.000 άνθρωποι στις δυτικές ακτές του Σουλαουέσι, έχει προκαλέσει επίσης τον εκτοπισμό 61.867 ανθρώπων.

20117461

Αν και οι Αρχές της Ινδονησίας αρχικά επέτρεπαν στους πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα και να παίρνουν είδη πρώτης ανάγκης, καθώς καθυστερούσε η διανομή βοήθειας, η αστυνομία συνέλαβε σήμερα 35 ανθρώπους επειδή έκλεψαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρήματα, ενώ δεσμεύθηκε να σταματήσει τις λεηλασίες.

Αν και η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει, οι επιζώντες εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τη δίψα. Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι σπάνια. Και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη με τραυματίες.

Άνθρωποι ψάχνουν στα ερείπια οτιδήποτε μπορούν να ανασύρουν από τα υπάρχοντά τους, ενώ άλλοι περιμένουν υπομονετικά να πάρουν νερό, χρήματα ή βενζίνη τα οποία διανέμει ο στρατός.

«Η κυβέρνηση, ο πρόεδρος ήρθα, όμως αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι νερό και τρόφιμα», δήλωσε ο Μπουρχανουντίν Άιντ Μάσε, 48 ετών.

indonisia3

Τα σωστικά συνεργεία δεν διαθέτουν βαρύ εξοπλισμό, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων και του εύρους των ίδιων των ζημιών.

Ο στρατός της Ινδονησίας είναι αυτός που διευθύνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, όμως έπειτα από έκκληση του Ινδονήσιου προέδρου, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν στείλει ομάδες επί του πεδίου.

Οι νεκροί που εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια αποτελούν επίσης λόγο ανησυχίας για τις Αρχές. Σε ζεστό και υγρό κλίμα της Ινδονησίας, η αποσύνθεση των πτωμάτων είναι γρήγορη και ενδέχεται να αποτελέσουν εστία μικροβίων και ασθενειών.

Στην Πομπόγια, στους λόφους που βρίσκονται κοντά στο Πάλου, εθελοντές έχουν αρχίσει να ενταφιάζουν τα θύματα σε έναν τεράστιο, κοινό τάφο με χωρητικότητα ως και 1.300 πτωμάτων.

20118431

Λάσπη καταπλάκωσε 34 μαθητές σε εκκλησία

Σωστικά συνεργεία στην Ινδονησία βρήκαν τα πτώματα 34 παιδιών, μαθητών μιας σχολής θεολογίας, μέσα σε εκκλησία στο βόρειο τμήμα της νήσου Sulawesi, ανακοίνωσε σήμερα μια εκπρόσωπος του ινδονησιακού Ερυθρού Σταυρού.

«Συνολικά τριάντα τέσσερα πτώματα βρέθηκαν από την ομάδα» του ΕΣ που συμμετέχει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αούλια Αριάνι, προσθέτοντας ότι αρχικά αγνοούνταν 86 σπουδαστές σε καταυλισμό στην περιοχή Σιγκί Μπιρομάρου.